teatruA început a doua săptămână a Lunii Pline de Teatru, săptămână în care Teatrul Clasic „Ioan Slavici” oferă spectatorilor nu mai puţin de cinci spectacole, preţul unui bilet la oricare dintre acestea fiind de numai 5 lei. Marţi, joi, sâmbătă şi duminică sunt astfel zilele în care pot fi (re)văzute producţiile „Zero”, „Tăietura”, „Minotaurul” şi „Domnişoara Nastasia”.

 

Seria spectacolelor din această săptămână este deschisă de actorul Sorin Calotă, cel care, marţi seara, de la ora 19, 00, va prezenta „Zero” în Drama’s Club (clubul de la parterul teatrului, fostul local „Gaya”). Inspirat din „Însemnările unui nebun” de Gogol, „Zero” este un spectacol gândit şi realizat exclusiv de Sorin Calotă, sedus de un pasaj al unei scrisori adresate de Gogol lui Şevâriov, în aprilie 1847:  ,,Cum să-l scot de prost pe diavol? De foarte mult timp nu fac decât să mă străduiesc pentru ca, citindu-mi scrierile, omul să-şi poată râde de diavol după pofta inimii”

 

Conceput la 10 ani de la debutul său pe scena arădeană, acest one-man show reprezintă o reală provocare pentru Calotă: «Am inceput să lucrez la acest spectacol cu ceva timp în urmă când am trăit sentimentul ratării pe toate planurile. Am căutat un text care să se apropie cât ce cât de acest subiect şi am găsit în Poprişcin Aksenti Ivanov un bun corespondent. „Zero” vorbeşte despre ratare şi un posibil nou început.».

 

«Făcând apel deopotrivă la delicateţe şi forţă, la pasiune şi ignorare, la dorinţă şi delăsare, acest spectacol reuşeşte pe deplin să ne demonstreze că limita dintre „normal“ şi „anormal“, dintre „realitate“ şi „imaginar“ este cu totul şi cu totul relativă, claritatea demarcaţiei ţinând strict de „creionul“ care trasează linia, deci de subiectivism.», adaugă Mihaela Balint, responsabil P.R. al teatrului arădean.

 

(G.S.)

 


Recomandările redacției