tigCâştigând un proiect de peste 70 de mii de euro, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad a reuşit să adune, ieri, la debutul Proiectului „Pro-Net – Dezvoltarea unei reţele implicată în lupta împotriva contrabandei şi contrafacerii de ţigări”, parteneri din România (IPJ Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj) şi alte trei ţări (Ungaria, Serbia şi Bulgaria).
Proiectul a fost întocmit şi câştigat de către IPJ Arad şi co-finanţat de Comisia Europeană (OLAF), în cadrul Programului HERCULE II.
Conferinţa de presă de ieri a fost susţinută de comisar-şef Nicolae Bătrân, adjunctul şefului IPJ Arad (coordonatorul proiectului), invitaţi fiind Teodor Dulceaţă, directorul adjunct al Departamentului pentru Lupta Antifraudă Bucureşti – Direcţia de Control, şi directorul adjunct al Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, comisar-şef Marcel Claudiu Scarlatache.
„Ne dorim să dezvoltăm reţele profesionale de aplicare a legii în România, Ungaria, Serbia şi Bulgaria. Principalul obiectiv al instituţiilor participante este acela de a face schimb de date şi de informaţii în ceea ce priveşte contrabanda şi contrafacerea de ţigări în zona de risc la graniţa de Sud-Vest a României”, declara comisar-şef Nicolae Bătrân.
Comisaru-şef Marcel Scarlatache a precizat, la rându-i, că pentru Poliţia Română este o prioritate atragerea de fonduri, dar şi protecţia operatorilor comerciali şi sănătatea populaţiei, ţinând cont că ţigările contrafăcute, în fabrici clandestine, încalcă regulile de igienă. „Nu pot decât să felicit IPJ Arad pentru că este, în privinţa atragerii de fonduri, un deschizător de drumuri”, conchidea Marcel Scarlatache.
Reprezentantul Departamentului pentru Lupta Antifraudă, Teodor Dulceaţă, a declarat că speră ca astfel de proiecte vaste, pentru stoparea contrabandei şi a traficului ilicit de  ţigări, să se aplice în continuare. „Am încheiat parteneriate cu trei firme mari de ţigări, în valoare de aproape două miliarde de dolari, peste stoparea contrabandei. La nivel naţional avem o strategie în acest sens, iniţiată în colaborare cu ANAF, Poliţia Română, DIICOT  şi departamentul nostru. Avem o colaborare interinstituţională”, mai preciza Teodor Dulceaţă.
Confiscări în valoare de 60 de milioane de euro
Majoritatea ţigărilor de contrabandă provin din ţări ca Moldova Serbia, Ucraina, sau  Asia (în special China), dar au fost întâlnite şi cazuri de fabrici care produceau ţigări pe teritoriul României. Ţigările au ca destinaţie ţări din UE, unde costul lor este mult mai mare comparativ cu ţara de origine, diferenţele de preţ făcând ca această zonă să fie una extrem de atractivă pentru mediul infracţional.
Numai în 2010, colaborările acestea au dus la confiscarea în România a nu mai puţin de 61 de milioane de ţigări, întocmirea a peste 2.700 de dosare penale şi confiscarea de ţigări în valoare de 60 de milioane de euro.
Dacian Don

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției