Luptele dintre armeni şi azeri s-au intensificat sâmbătă pe cea mai mare parte a frontului din Nagorno-Karabah, Armenia recunoscând pierderi importante în rândul separatiştilor, transmite AFP preluat de agerpres. Armenia se confruntă cu „poate cel mai decisiv moment din istoria sa”, a declarat sâmbătă premierul Nikol Paşinian într-o intervenţie televizată. O rugăciune naţională pentru Nagorno-Karabah şi apărătorii săi a avut loc sâmbătă seara în toate bisericile din Armenia şi din diaspora. În a şaptea zi de ostilităţi din enclava pe care Azerbaidjan încearcă să o recucerească, ministerul armean al apărării a asigurat că trupele separatiste au respins un atac masiv. Luptătorii din Nagorno-Karabah „au distrus o mare grupare militară”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a armatei, Şuşan Stepanian. Erevanul a anunţat oficial moartea a altor 51 de soldaţi din armata enclavei, bilanţul oficial al confruntărilor depăşind 240 de morţi.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH) a anunţat ucidere a cel puţin 64 de luptători sirieni pro-turci pe acest teritoriu revendicat de azeri de la începutul luptelor. ONG-ul susţine că 1.200 de sirieni care luptaseră împotriva regimului lui Bashar al-Assad au fost trimişi de Turcia pentru a lupta alături de forţele azere împotriva separatiştilor din Nagorno-Karabah.

La rândul său, Azerbaidjanul a anunţat că a recucerit satul Madaguiz, ceea ce îi permite să controleze drumul ce leagă Armenia de Karabah. Noi explozii au afectat sâmbătă Stepanakert, capitala acestui teritoriu separatist survolat în mod regulat de dronele azere şi vizată, în premieră vineri, de un foc de artilerie grea. Sirenele ambulanţelor care se îndreptau către Stepanakert au răsunat seara în munţii caucazieni, potrivit unui jurnalist AFP.

Nagorno-Karabah, enclavă populată în cea mai mare parte de armeni, s-a desprins din Azerbaidjan după căderea URSS, ducând la un război, la începutul anilor 1990, care s-a soldat cu 30.000 de morţi. Frontul a fost aproape îngheţat de atunci, în pofida ciocnirilor regulate. De la începerea ostilităţilor pe 27 septembrie, bilanţurile parţiale au raportat 242 de morţi: 209 de soldaţi din Karabah, 14 civili armeni şi 19 civili azeri. Baku nu a comunicat pierderile sale militare. Bilanţul real ar putea fi mult mai mare, Erevanul susţinând că 3.000 de soldaţi azeri au fost ucişi, în timp ce Baku susţine că a ucis 2.300 de soldaţi armeni. Ambele părţi au ignorat în mare măsură apelurile comunităţii internaţionale de a pune capăt violenţelor.

Recomandările redacției