Lupte între daci și romani, reprezentate la Arad de către Garda Aplum

0
731

Ediția din acest a Zilelor Aradului aduce ceva nou în atenția arădenilor. Două spectacole de reconstituire antică vor fi prezentate decătre formațiile – Legiunea XIII Gemina (romanii) și Lupii Apoulonului (dacii) ale Gărzii Apulum, acestea urmând să redea aspecte militare și civile din secolele I și II după Hristos.

Primul spectacol va avea loc sâmbătă, 18 august 2018, între orele 19.00 și 20.00 în Parcul Eminescu din municipiul Arad, iar cel de-al doilea spectacol va avea loc duminică, 19 august, între orele 18.00 – 19.00, în Parcul Sfânta Maria (zona Orizont) din cartierul Micălaca.

Înaintea spectacolelor de reconstituire, Garda Apulum va organiza, sâmbătă în Parcul Eminescu și duminică în Parcul Sfânta Maria (zona Orizont), de la ora 13.00, tabere și ateliere meșteșugărești (prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, ceramică, jocuri romane, fierărie) pentru copii și tineri.

Formațiile Gărzii Apulum sunt alcătuite din voluntari din orașul Alba Iulia care încercă să reconstituie ipostaze militare și civile ale istoriei daco-romane. Garda Romană de la Apulum sau, mai scurt, Garda Apulum, lansată oficial în 2012, este o trupă de reenactment ce are ca scop punerea în valoare şi protejarea patrimoniului roman de la Alba Iulia. Legiunea XIII-a Gemina (romanii) va realiza la Arad demonstrații de tehnică militară, îndemânare și forță.

De asemenea, foarte atractive vor fi costumele. Pe cap, ei vor avea căști confecționate din fier, cu protecție la gât, iar în picioare poartă calcei. Armata lor este condusă de un general și un centurion, cel din urmă dând comenzi constant. Lupii Apoulonului (dacii) vor puta coifuri, cămăși de zale din solzi metalici sau piele, armurile lor fiind inspirate de reprezentările Columnei lui Traian”, au menționat organizatorii evenimentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.