În unul dintre numerele trecute ale ziarului nostru scriam despre faptul că neregulile continuă la Direcţia Silvică Arad (DSA), deşi prietenul directorului Teodor Ţigan, Adam Crăciunescu, nu mai este de mult director general al Regiei Naţionale a Pădurilor „Romsilva”. După cum vă promi­team revenim cu noi informaţii despre „faptele de arme” ale silvicultorilor.
După cum scria presa locală, recent au avut loc o serie de controale la Ocoalele Silvice Gurahonţ şi Lipova. Ceea ce este interesant este că printre cei trimişi să facă verificări la Lipova se află şi inginerul Ioan Bănătan, care a fost trimis în judecată, la începutul anului, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, împreună cu alţi silviciultori care lucrau la Ocolul Silvic Valea Mare.  „Din  probatoriul  admi­nistrat în cauză  a rezultat că:  în  perioada  2010-2014  în  cadrul exercitării  atribuţiilor  de  serviciu inculpaţii au comis  mai  multe  fapte  care  au  avut  drept consecinţă cauzarea  unui  prejudiciu în  sumă  de 1.908.492,755 lei  şi  suma de 1.108,56 euro în  dauna  Oco­lului Silvic  Valea Mare, faptele  fiind  constatate  ca  urmare a mai  multor  inspecţii  şi  controa­le  efectuate  la nivelul Ocolului Silvic în  perioada  februarie – iulie  2014  de  către  repre­zen­tanţii  Direcţiei  Silvice  Arad”, susţineau procurorii la începutul anului. Dosarul a fost înaintat Judecătoriei  Lipova. Altfel spus, un angajat al DSA, în cazul căruia nu doar că există suspiciuni că ar fi încălcat legea, ci chiar a fost trimis în judecată de procurori, este trimis să vadă dacă alţi colegi respectă sau nu legea. Mai pe româneşte, putem spune că lupul este pus paznic la oi.
Silvicultorii vorbesc de prezumţia de nevinovăţie
În condiţiile în care acest lucru ni s-a părut a fi nepotrivit ceea ce se întâmplă în acest caz, după cum este la fel de nepotrivit să angajezi pe un post de casier sau de paznic o persoană trimisă în judecată pentru furt sau să laşi un agent de circulaţie să facă în continuare controale în trafic, cu toate că a fost trimis în judecată pentru luare de mită,  am solicitat lămuri de la RNP „Romsilva”, Corpul de Control al Prim-ministrului şi Ministerul Mediului. Răspunsul primit de la RNP bate însă orice raţionament logic. „Conform HG 1073/2009 – Regulamentul de pază/ Cap.III – Controlul de fond şi controlul parţial/ art. 19 «Controalele de fond sau controalele parţiale se execută în prezenţa pădurarului titular al cantonului, precum şi a unui asistent, personal silvic delegat de şeful de ocol» şi Anexei 4 din regulament, domnul inginer Bănătan participă la verificările care se efectuează la Ocolul Silvic Lipova în calitate de asistent, cu îndeplinirea atribuţiilor de con-  trol conform fişei postului, neîncheind actul de contro şi având postura de martor”, se arată în răspunsul primit.
Reprezentanţii RNP mai vorbesc de prezumţia de nevinovăţie, susţinând că întrucât „orice persoană este nevinovată până la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărâre penală definitivă”, este legal ca Bănătan să facă parte din echipe de control, acesta fiind obligat să-şi îndeplinească corespunzător atribuţiile de serviciu.
Este adevărat, prezumţia de nevinovăţie operează până în momentul în care instanţa stabileşte altceva printr-o hotărâre definitivă, însă este cum nu se poate mai riscant să laşi un om trimis în judecată pentru infracţiuni în legătură cu serviciul să verifice dacă colegii săi îşi îndeplinesc cum scrie la carte atribuţiile de servici. Aceasta este încă o dovadă că persoanele care susţin că în cadrul DSA se fac „controale pe sprânceană” nu sunt departe de adevăr.
De menţionat că, din spusele unor silvicultori, se pare că un inginer de la Ocolul Silvic Sebiş, „Bingolino”, după cum i se spune, ar fi avut anumite discuţii ne­principiale cu mai marele DSA,  Teodor Ţigan. De asemenea, există informaţii că şi un alt silvicultor care lucrează la Ocolul Silvic Radna la Pază şi Protecţie (după ce a lucrat anterior la Ocolul Silvic Valea Mare, tot la Pază şi Protecţie) ar fi provocat un anumit „disconfort” la controlul făcut la Ocolul Silvic Gurahonţ. Vom reveni cu mai multe amănunte în numerele viitoare ale ziarului.

Recomandările redacției