princ

 

Reprezentanții orașului Chișineu-Criș au demonstrat sâmbăta trecută că la… tăierea și pregătirea porcului de Crăciun se pot întrece cu oricine. Oricum, manifestarea numită „Concursul internațional al măcelarilor“ de la Csanádpalota – Ungaria, cu zeci de ediții la activ, s-a dovedit și anul acesta un frumos prilej de a se demonstra, dacă mai era nevoie, că localnicii de pe ambele părți ale graniței de vest a României au foarte multe lucruri în comun, obiceiurile alimentare numărându-se printre cele importante.

Diferențele metodelor de lucru ale celor 11 „echipaje“ de măcelari care au concurat sâmbătă, de la primele ore ale dimineții, nu au evidențiat rețete diametral diferite. Majoritatea echipajelor au fost din țara gazdă și doar patru arădene – cel din Chișineu-Criș fiind în premieră printre ele, alături de Lipova, Pecica și Nădlac. Rețele cârnaților – de exemplu, au fost apropiate, s-au simțit diferențe ușoare de gust doar la unele mirodenii și poate de culoare. Oricum, toate mezelurile fiind excelent pregătite, deliberările juriului s-au dovedit laborioase. În plus, echipajul crișan a dovedit că… varza acră de la butoi „merge“ excelent cu carnea proaspătă de porc, tăiată în pătrate generoase, fierte împreună la căldare, la foc lent, cu anume mirodenii – preparat extrem de apreciat de participanți, ceva mai târziu, la prânzul comun.

Așa se face că nu a mai mirat pe nimeni premiul primit de echipajul orașului Chișineu-Criș, care a fost ridicat de primarul Gheoghe Burdan, în numele și aplauzele întregii delegații.

„Echipajul nostru a dovedit că suntem buni și ca măcelari, cum suntem buni și în alte domenii. Suntem un oraș cu o situație economică prosperă și prin participarea la acest gen de întreceri vrem să demostrăm că putem oricând fi un partener de nădejde în orice parteneriat; chiar dacă trebuie să învățăm și alte lucruri noi, o vom face fără să ezităm. Nu pot decât să-i felicit pe toți membrii echipajului care au reprezentat orașul Chișineu-Criș la acest concurs“ a precizat edilul orașului.

Ar mai fi de precizat că orășelul Csanádpalota din Ungaria este din acest an înfrățit cu orașul Chișineu-Criș, iar cele două administrații – prin cei doi primari, poartă discuții pentru o participare comună la realizarea unor proiecte transfrontaliere prin care să atragă bani europeni pentru dezvoltare și modenizare. (F.B.)

 

 

Recomandările redacției