Relaţiile româno-franceze cunosc, în prezent, un nivel şi o dinamică în continuă ascensiune, iar ţara noastră, dincolo de dezbaterile politice interne din Franţa, contează întru totul pe sprijinul autorităţilor franceze pentru aderarea la Schengen, susţine MAE.

Potrivit MAE, relaţiile dintre România şi Franţa cunosc, în prezent, un nivel şi o dinamică în continuă ascensiune, tendinţă reflectată atât de caracterul substanţial şi divers al cooperării, desfăşurate în cadrul unui Parteneriat Strategic, a cărui Foaie de Parcurs a fost, recent, consolidată şi îmbogăţită, pentru a reflecta mai bine potenţialul real al colaborării dintre cele două ţări.

Această evoluţie a fost dublată, în cursul acestui an, de un calendar extrem de variat al contactelor politice la nivel înalt.

Ministrul Afacerilor Externe a salutat poziţia şi declaraţiile referitoare la cooperarea bilaterală dintre România şi Franţa, precum şi la aderarea României la Spaţiul Schengen exprimate cu ocazia vizitei la Bucureşti a prim-ministrului francez, Jean-Marc Ayrault.

Astfel, premierul francez a exprimat satisfacţie faţă de nivelul actual al cooperării bilaterale, reflectat în Foaia de Parcurs a Parteneriatului Strategic şi a transmis, de o manieră clară, sprijinul pentru soluţia aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen în două etape. De altfel, sprijinul Franţei pentru eforturile de aderare a României este prevăzut explicit în Foaia de Parcurs, semnată, la Paris, în februarie 2013, afirmă MAE.

”Prin urmare, dincolo de dezbaterile politice interne din Franţa, care au logica şi justificarea lor naţională, contăm întru totul pe sprijinul autorităţilor franceze pentru aderarea României la Spaţiul Schengen şi suntem încrezători că declaraţiile de susţinere ale premierului Ayrault, ancorate în Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări, reprezintă fundamentul sprijinului Franţei pentru îndeplinirea obiectivului aderării României la Spaţiul Schengen”, precizează MAE.

Ministrul francez al Afacerilor Interne, Manuel Valls, a declarat pentru France-Inter că problema deschiderii spaţiului Schengen pentru România şi Bulgaria de la 1 ianuarie 2014 nu se află ‘pe ordinea de zi’ şi că este mai mult decât rezervat în legătură cu aceasta, scrie joi „Le Figaro”.

”Eu sunt mai mult decât rezervat”, a explicat ministrul francez, atât timp cât nu vor fi luate măsuri pentru a ”garanta securitatea cetăţenilor noştri”.

 

 

(AS – autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Florin Marin)

 

Recomandările redacției