Maestrul Francisc Kelen EFIAP, ultimul mohican al presei scrise arădene, a încetat din viață

0
252

Asociația FotoClubPro Arad a făcut, la sfârșitul săptămânii trecute, un anunț trist: maestrul Francisc Kelen EFIAP a încetat din viață.
„Cel care a fost mentorul mai multor generații de artiști fotografi din întreaga țară, fondatorul Fotoclubului Arad, președinte de onoare al FotoClubPro Arad, maestrul Francisc Kelen EFIAP, ultimul mohican al presei scrise arădene, a renunțat astăzi la tabieturile sale și
s-a dus printre îngeri. După 93 de ani de viață și mai bine de jumătate de secol de activitate în arta fotografică, Francisc Kelen va rămâne mereu viu în amintirea noastră. În această seară FotoClubPro Arad și FotoClub «Nufărul» din Oradea, vor vernisa o expoziție de fotografie, dedicată maestrului Kelen. Lucrările expuse sunt semnate de Ștefan Toth AFIAP, cel care l-a avut ca mentor în această artă pe regretatul Francisc Kelen. Dumnezeu să te odihnească în pace și să ne veghezi de acum acolo dintre îngeri!”, scriau vineri pe Facebook reprezentanții AsociațieiFotoClubPro Arad.
O carieră impresionantă
Maestrul Francisc Kelen EFIAP a avut o carieră impresionantă. Multe din fotografiile sale se găsesc astăzi  în colecții particulare și saloane din lumea întreagă.
A urmat liceul la „Iosif Vulcan”  absolvindu-l în 1938. Pentru „Feri” urmează o viață zbuciumată, deoarece n-a fost simplu să supraviețuiască și în același timp să-și urmeze dragostea de o viață, fotografia. Este deportat în 1939 și trăiește o viață inumană până în 1944. Este eliberat și revine în Arad integrându-se în viața socială a orașului pe care n-a încetat să-l iubească.
Primul aparat fotografic primit de la părinți a fost un „Agfa-box”, un fel de aparat-cutie, la care după developare pozitivul se făcea prin probe de contact.  Evoluția lui ca artist fotograf a început cu aparatul „Exacta”, iar apoi  l-au slujit cu credință un „Roleflex” profesional și în fine, un „Canon” profesional. Lucrând și perfecțio­- nându-se în arta fotografică
și-a format o filosofie personală, un crez, de la care nu s-a abătut toată viața.
„În general, am evitat să fac fotografii gen amintiri, niciodată nu le-am făcut, sau poate foarte puține. Tot ce am făcut este o fotografie de gând, de clipă, de dragoste, cu care prezint omul zilelor noastre”, spunea regretatul Francisc Kelen.
Dedicat fără rezerve artei fotografice, „Feri” a fost premiat cu nenumărate medalii și diplome, o recunoaștere a calității fotografiilor, cu care a participat la expoziții personale și de grup, pe toate meridianele. Prin arta sa, a fost și ambasadorul nostru în lume. Cu alte cuvinte, seniorul fotografiei clasice a ajuns la vârful profesional al meseriei de fotograf de artă.
A expus în foarte multe expoziții personale, în țară și peste hotare, devenind și membru a nenumărate asociații profesionale. Astfel din 1968 este membru fondator al Asociației Artiștilor Fotografi din România, având acreditarea nr. 284, primul arădean în această uniune. A fost membru fondator al Foto-Clubului Arad, al cărui președinte a fost până în 1976. Din 2001 a devenit președinte de onoare. A fost membru fondator al grupului creator „Photo Grup – CANON –Arad”. De asemenea a fost membru de onoare a încă cinci uniuni.
În 1976 i se decernează cea mai grozavă medalie și distincție „EXCELENCE – FIAP”, din Elveția.
România îl onorează cu „Medalia jubiliară” a Asociației Artiștilor Fotografi din România, de două ori, la aniversarea  de zece ani și alta la 20 de ani. În 1990 Ungaria de asemenea îi oferă Ordinul „Orban Balazs” al Asociației Artiștilor Fotografi Din Ungaria.
A realizat fotografii geniale: „Memento” , expusă în Muzeul „Yad-Vaasem” din Ierusalim și premiată într-un concurs internațional. O altă fotografie „Memento” expusă în Muzeul „Munkacsi Mihaly” din Bekescsaba. Colecționarii din toată lumea plătesc astăzi, cu bani grei, o fotografie Kelen.
Mai recent în luna iunie 2014 cu ocazia vernisajului expoziției „Lumea lui Seth” seniorul fotografiei clasice, ară­- deanul fără pereche, Francisc Kelen, a primit Diploma și Medalia de Aur „Carol Pop de Szathmari”, pentru întreaga lui activitate și pentru aportul adus la promovarea Aradului pe toate meridianele. Distincțiile
i-au fost înmânate de către Ștefan Toth, AFIAP, membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România și președintele Asociației Euro Foto Art, Oradea.
Bujor Buda
Lucian Șerban

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.