Unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai Filarmonicii de Stat Arad, față de care și-a arătat în permanență susținerea, maestrul Petru Sbârcea s-a stins din viață. 
Născut în 1932 la Segarcea, județul Dolj, viitorul profesional al dirijorului Petre Sbârcea avea să fie unul răsunător. Personalitate reprezentativă a vieții muzicale românești, acesta a fost un maestru al baghetei dirijorale. Regăsindu-se printre apreciaţii discipoli ai lui Sergiu Celibidache și Antonin Ciolan, la rândul său maestrul lasă în urma sa discipoli muzicieni, astăzi personalități în domeniu, printre care Vladimir Lungu, Gabriel Bebeșelea, József Horváth și Traian Ichim, arădeanul Radu Zaharia.
Dirijor și director al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca (dirijor între 1957-1976, respectiv director în perioada 1991-2000), cel mai longeviv manager din istoria instituției clujene, Petre Sbârcea a fost, de asemenea, dirijor și director al Filarmonicii de Stat din Sibiu (1976-1990). A fost cel care a dirijat primul turneu al filarmonicii sibiene, în 1981, în Corsica, cu ocazia inaugurării Operei din Bastia.
A fost răsplătit de-a lungul timpului cu numeroase distincții, între care Medalia „Mascagni” (Italia), Ordinul „Meritul Cultural” al României, titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” și al Universității „Babeș-Bolyai”. De asemenea, Petre Sbârcea a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiilor Cluj-Napoca și Sibiu și a fost decorat de către Președintele României în grad de cavaler al Ordinului Național „Serviciul credincios”.
Toate acestea și multe alte realizări fac ca trecerea în neființă a marelui artist să lase un gol de neînlocuit în tezaurul muzical național și internațional.
 
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!
 
 

Numele Petru Sbârcea este sinonim cu desăvârșirea performanței artistice, cu înțelegerea perfectă a celor mai ascunse taine ale limbajului muzical-dirijoral, cu transmiterea unicului adevăr muzical descifrat cu intuiție, știință și inteligență. Un om de mare caracter, întotdeauna receptiv la bucuriile ori neajunsurile artiștilor arădeni. Concertul vocal-simfonic din 20 octombrie 2016, având în program Requiemul în do minor compus de Luigi Cherubini, a reprezentat, din păcate, ultima apariție a Maestrului la pupitrul unor formații artistice de care s-a simțit permanent atașat. Adeseori, îmi povestea cu nostalgie de începuturile carierei sale dirijorale și de momentele intense de emoție artistică transmise publicului arădean. Deși au trecut cinci ani de la ultimul său concert la Arad, Maestrul își amintea întotdeauna cu plăcere de sonoritatea, culoarea timbrală și omogenitatea vocală a Corului Academic, afirmând că interpretarea Requiemului a fost una dintre cele mai memorabile experiențe muzicale avute pe parcursul întregii sale cariere dirijorale.

Pentru artiștii lirici și instrumentiști, cât și pentru publicul meloman arădean, Maestrul Petru Sbârcea este și va rămâne permanent în amintirea și conștiința noastră, mulțumindu-i întotdeauna pentru sfaturi, încurajări, conduită morală și profesională desăvârșită, pentru charisma și inegalabilul său har dirijoral, așa cum numai Sergiu Celibidache l-a mai avut!, a declarat maestrul dr. Daniel Robert Rădoiaș, dirijorul Corului Academic al Filarmonicii de Stat Arad.

Recomandările redacției