Un episod care nu face deloc cinste Aradului s-a petrecut marți dimineață în curtea unui hotel din centrul orașului. Maestrul Sabin Păutza, în vârstă de 79 de ani și-a parcat mașina în curtea hotelului Aradul, unde ar fi trebuit să se cazeze. A înțeles însă de la angajați că hotelul este închis și că trebuie să plece numaidecât din parcare. Din spusele dirijorului, acesta a cerut să mai fie lăsat în parcare câteva minute până dă un telefon să afle unde ar putea să se cazeze. Bărbatul însă care i-a cerut să plece nu a fost foarte îngăduitor și a insistat ca maestrul de 79 de ani să plece imediat. „Numa m-am trezit cu un un pumn în nas și apoi mi-a mai dat și un picior“, a declarat șocat Sabin Păutza.

Eu am stat de zece ori la acel hotel «Aradul», în ultimii 20 de ani. Ultima dată am fost aici de Crăciun. Atunci am parcat la ei în curte dimineața, am plecat la repetiție la Filarmonică, și m-am dus după aceea la hotel să mă cazez, în jurul orei 14.00. Ei au parcare în curtea hotelului. Așa aveam de gând să fac și marți. Am ajuns în Arad la 9.30, am parcat la ei în curte și aveam de gând să vin să mă cazez după repetiția de la Filarmonică. Când să ies din mașină, a venit unul la mine și mi-a spus că nu am voie să parchez acolo. Le-am răspuns că sunt cazat aici, pentru că eu așa știam. Mi s-a răspuns pe un ton aspru că nu am cum să fiu cazat acolo pentru că hotelul este închis. Menționez că poarta de acces în curtea hotelului, de la parcare, era deschisă. Mi-a spus foarte clar că trebuie să plec atunci. I-am spus că voi pleca, desigur, dar trebuie să dau niște telefoane să văd unde mă cazez. «Nu, domnule! Ieși în momentul ăsta!», mi s-a răspuns. La câteva secunde după aceea, mi-a dat un pumn în nas și m-a lovit în picior“, povestește maestrul.

Unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai momentului, compozitorul și dirijorul de renume mondial Sabin Păutza se află în aceste zile la Arad, unde susține joi un concert vocal simfonic alături de Corul Academic și Orchestra Simfonică a Filarmonicii Arad. În programul dedicat chiar maestrului, figurează compoziții semnate de Sabin Păutza, care au fost cântate în întreaga lume.

Am luat legătura și cu reprezentanții hotelului Aradul, care deși nu prea păreau străini de caz, au negat cele întâmplate: „Este puțin probabil ca incidentul cu domnul Păutza să fi avut loc în incinta hotelului nostru. De la sfârșitul lunii decembrie, unitatea noastră este închisă. Este o confuzie“.

Nu o confuzie este însă și cariera maestrului Sabin Păutza

A trăit 33 de ani în Statele Unite, dar s-a întors în Reşiţa, într-o casă moştenită de la bunici, în care în prezent îngrijeşte o grădină şi cultivă roşii. Activitatea sa internaţională de dirijor şi de compozitor i-a adus lui Sabin Păutza în 1995 titlul onorific de Doctor în Muzică, acordat de Institutul pentru Cercetări Aplicate din Londra. Este cetăţean de onoare al oraşului Plainfield din New Jersey şi al oraşului Resiţa, Caraş-Severin, precum şi al Judeţului Caraş-Severin. Liceul de Artă din municipiul Reşita îi poartă numele: „Sabin Pautza“. Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al Uniunii Compozitorilor Americani şi a Uniunii Compozitorilor din Germania, Sabin Păutza spune că acasă e numai în România.

Carieră impresionantă

În 1965 a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, specialitatea dirijat si pedagogie muzicală. În 1970 a absolvent Academia Muzicală „Chigiana“ din Siena, Italia, specialitatea compozitie si dirijat orchestra cu Franco Donatoni, Franco Ferrara şi Bruno Maderna. În 1995 a devenit doctor in Music –The London Institute for Applied Research, England.

Din 2005 este doctor în Compoziţie, al Academiei de Muzică „Gh. Dima”, din Cluj-Napoca. Din 1966 – 1984 asistent, apoi lector universitar la Universitatea de Arte „G. Enescu“ din Iaşi.

Din 1987 – 2011 a fost director artistic şi prim-dirijor al celei mai vechi orchestre din New Jersey, Plainfield Symphony Orchestra.

Din 2011 până în prezent a fost Dirijor Emeritus for life – Plainfield Symphony Orchestra.

Deţine numeroase premii şi distincţii româneşti şi internaţionale, printre care: premiul „George Enescu”, al Academiei Române, premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, marele premiu al Televiziunii Române, premiul de compoziţie al „Concursului Internaţional din Salt Lake City”, Utah, premiul „Rudolf Nissim” al Uniunii Compozitorilor Americani, marele premiu „Doctor Martin Luther King Jr.” pentru compoziţie.

ACTUALIZARE: Maestrul Păutza ne-a rugat să venim cu informația că nu are pretenția la niciun fel de despăgubiri și nu dorește să meargă mai departe cu ancheta.

  • Dorin Huciog spune:

    Niște mojici, dacă în locul maestrului dirijor era vreun guițător de manele, sigur îi aduceau un covor roșu!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției