În oraşul Pecica sunt circa 500 de locuitori care au dublă cetăţenie, română şi maghiară.
Aceştia pot vota la alegerile europarlamentare fie în România, fie în Ungaria. Conform informaţiilor primite de la primarul Pecicăi, Petru Antal, doar circa 30 dintre ei au optat să voteze în Ungaria. Se pare că locuitorii oraşului au fost convinşi că este mai important să voteze în România decât în Ungaria, de către însuşi Viktor Orban, premierul Ungariei, care le-ar fi transmis să stea acasă şi să voteze cu UDMR, care are mare nevoie de voturi pentru a rămâne partid europarlamentar. Cum UDMR oscilează în jurul procentajului de 5%, pragul minim necesar pentru accederea în Parlamentul European, fiecare vot contează.
Nu doar UDMR are nevoie…
Nu se ştie, însă, dacă cetăţenii cu dublă cetăţenie vor opta pentru UDMR, pentru că şi partidul primarului, PNL, are nevoie de voturi ca de aer. Plus că mulţi dintre cetăţenii în cauză, chiar dacă sunt maghiari, nu sunt membri ai UDMR, ci ai altor partide, inclusiv PNL. Unde mai pui că acelaşi primar trebuie să obţină un rezultat cât mai bun în privinţa participării la referendum. Or, dacă sute de pecicani pleacă în Ungaria să voteze, cel mai probabil nu au cum să se întoarcă în timp util pentru a putea vota la referendum. Legea le permite să voteze la referendum chiar dacă la europarlamentare au votat în Ungaria, dar este puţin probabil să aibă la dispoziţie timpul necesar. Vom vedea săptămâna viitoare cum au votat pecicanii, pentru că rezultatele vor reflecta, în mare parte, popularitatea de care se bucură primarul, care, anul viitor, le va cere din nou voturile.
 

  • Robert spune:

    Doar cei care au domiciliu oficial in Ungaria, adica dispun de card de domiciliu(lakcímkártya), pot vota in Ungaria. foarte putini cetateni cu dubla cetatenie roim ano-maghiara detin domiciliu in Ungaria.

  • Femeia cu coasa spune:

    La anul vrea sa fie primar iar. Asa ca aveti grija sa tundeti iarba.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției