Se pare, că articolul publicat în ziarul nostru a creat o mare vâlvă,  dar și o mare neînțelegere din partea unor cititori care au luat în considerare doar titul.  În material  se face o referire, foarte clară, la faptul că nici o școală din Arad ,,nu a oferit spații de cazare pentru refugiați”, cu toate că există clădiri ale fostelor internate, care în unele localități nu sunt folosite.  În articol era specificat clar că nu este vorba de centre din cadrul unităților școlare,  unde se adună alimente și haine, ci este vorba strict  de unități de cazare pentru mame și copii. În plus, se mai specifica la fel de clar, în material că situația se prezenta astfel, ,,până la data publicării materialului.

La capitolul alimente, îmbrăcăminte și produse de igienă stăm bine. În județul nostru, multe unități de învățământ  s-au mobilizat, în ultimele ore și au creat centre de colectare pentru produse de strictă necesitate (alimente, apă, produse de igienă, îmbrăcăminte) care vor fi duse în vămi și oferite oamenilor care fug din calea războiului. Un astfel de gest este făcut și de Andreea Petrișor Colțiș, directoarea Școlii Gimnaziale Virgil Iovănaș din Șofronea, care face apel la oamenii care doresc să ajute șă doneze ceea ce pot .,, Școala Şcoala Gimnazială ,,Virgil Iovănaș” Șofronea este alături de refugiații din Ucraina. – cei care doresc să se implice pot să ne contacteze în privat”, spune aceasta într-o postare. Și Liceul Sava Brancovici din Ineu este implicat și oferă chiar spații de cazare în caz de nevoie. ,, În urma războiului care zguduie Europa, sute de mii de oameni și-au părăsit tot ce aveau ca să își salveze viața. Refugiații din Ucraina au găsit adăpost în România, drept urmare în sprijinul lor, Primăria Orașului Ineu și Liceul Tehnologic „Sava Brancovici” Ineu pun la dispoziție 35 de locuri de cazare cu masă inclusă pe termen nelimitat! În vremuri ca acestea trebuie să dăm dovadă de omenie, de solidaritate și de unitate față de semenii noștri care fug din calea războiului”, spun oficialii din Ineu.

Alte exemple de instituții de învățământ unde se adună alimente sunt și cele de la grădinița Curcubeul Copiilor din Arad, Școala Gimnazială Aurel Vlaicu din Arad, Grădinița din comuna Semlac, Liceul Teoretic Adam Muller Guttenbrun, Școala Regina Maria din Arad, unde cu mic, cu mare, pun mână de la mână și adună lucruri de strictă necesitate pentru refugiați.

Așadar, de câteva zeci de ore, atât dascăli cât și părinți s-au mobilizat în mai multe unități școlare pentru a aduna hrană, apă și produse de igienă care vor fi trimise prin intermediul asociațiilor sau voluntarilor independenți în locurile unde este nevoie de ele.

Totodată, de la Primăria Arad aflăm că un număr de ,, 210 persoane vor putea fi cazate în căminele a cinci unități de învățământ din municipiu. Este vorba despre Colegiul Csiky Gergely, Liceul Tehnologic Iuliu Moldovan, Liceul Special ,,Sfânta Maria”, Colegiul Tehnic de Construcții și Școala Gimnazială ,,Avram Iancu”. Toate aceste unități de învățământ dispun și de cantine unde la nevoie se va putea servi masa. La rândul său, Colegiul Național ,,Moise Nicoară” și Colegiul Economic își pun la dispoziție cantinele cu o capacitate de 50 de locuri fiecare, Colegiul Economic oferind la nevoie și servicii de catering”. 

,,Aproape toate unitățile de învățământ din județul Arad, în colaborare cu Cetatea Voluntarilor și Crucea Roșie s-au mobilizat pentru a strânge alimente, produse de igienă, pături, îmbrăcăminte.

De asemenea, Școala Postliceală Sanitară Arad  oferiră școlarizare gratuită  celor care  au început  pregătirea  de asistenți medicali”, precizează reprezentanții ISJ Arad.

Felicitări celor împlicați în această mare actiune umanitară și așteptăm ca tot mai multe școli să se implice.  

Recomandările redacției