Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne va primi Drapelul de luptă în cadrul unei ceremonii care va avea loc vineri, începând cu orele 10,00, la sediul central al unităţii.

Potrivit MAI, la eveniment au fost invitaţi să participe ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, secretari de stat, şefi de instituţii şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Momentul coincide cu aniversarea Centenarului Aeronauticii Militare Române, prin care este marcată înfiinţarea acestei Arme, ca urmare a adoptării în anul 1913 a Legii de organizare a aeronauticii militare.

Drapelul de luptă este un simbol oferit piloţilor Ministerului Afacerilor Interne pentru curajul şi devotamentul de care au dat dovadă în misiunile executate atât în ţară, cât şi în străinătate.

În iulie 1947 a fost înfiinţată prima unitate de aviaţie a MAI, denumită Flotila Aerotransport a Ministerului Afacerilor Interne, cu sediul pe Aerodromul Dudeşti – Cioplea.

Unitatea a fost găzduită apoi de Aerodromul Popeşti-Leordeni (1949-1960), Aerodromul Otopeni (1960-1973), pentru ca din 1978 şi până în prezent sediul unităţii de aviaţie a MAI să fie situat pe Aerodromul Băneasa.

Actualul Inspectorat General de Aviaţie al MAI a fost înfiinţat în luna noiembrie 2008, prin reorganizarea Unităţii Speciale de Aviaţie a Ministerului Afacerilor Interne.

Drapelul de luptă are o tradiţie de peste 150 de ani. Primele Drapele de luptă au fost conferite de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în cadrul unui ceremonial desfăşurat la data de 1 septembrie 1862.

De-a lungul unui secol şi jumătate de evoluţie a armatei naţionale moderne, Drapelele de luptă au concentrat în simbolistica lor, în funcţie de modelul diferitelor epoci, virtuţile eroice şi spiritul de jertfă al militarilor români.

Alături de tricolor, Drapelul de luptă este purtat în toate misiunile internaţionale, reprezentând un simbol de care militarii români sunt mândri şi prin care aceştia se identifică.

 

Recomandările redacției