paulisan cristianCadrele didactice, împreună cu angajaţii nedidactici, din unităţile de învăţământ din Arad au intrat,  ieri,  în grevă japoneză. Profesorii şi-au ţinut orele, însă s-au prezentat în faţa elevilor cu banderole albe în semn de protest faţă de slaba finanţare a sistemului educaţional şi de salariile mici. „Mai mult de jumătate dintre profesorii arădeni au făcut grevă japoneză, protestând faţă de nepăsarea actualei guvernări în ceea ce priveşte problemele din educaţie. Protestele noastre sunt justificate şi nu cerem decât respectarea primului articol din Legea Educaţiei Naţionale, conform căruia educaţia reprezintă prioritate naţională. Suntem hotărâţi să nu renunţăm la proteste şi vom continua să purtăm banderole astăzi şi mâine. Mai mult, la pichetarea sediului Guvernului României şi a USL din Bucureşti, Aradul va fi reprezentat mâine de zece persoane dintr-unul din judeţele limitrofe Capitalei. Dacă până miercuri nu se va rezolva nimic, în data de 6 noiembrie va avea loc un miting de proporţii în Bucureşti, la care va participa, bineînţeles, şi Aradul“, ne-a declarat prof. Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad.
Dacă nici după mitingul din 6 noiembrie doleanţele angajaţilor din educaţie nu vor fi luate în seamă, liderii sindicali din întreaga ţară se vor întâlni pentru a stabili un nou calendar al protestelor, putându-se ajunge chiar la declanşarea grevei generale pe termen nelimitat, prin neprezentarea la ore.
Printre revendicările profesorilor se numără alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din P.I.B. pentru educaţie, conform art. 8 din Legea Edu­caţiei Naţionale şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ, din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public; reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I; decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice să se facă de la bugetul de stat, prin MEN; reintroduce­rea sporului de doctorat; introducerea prevederilor Legii nr. 315/2006 privind stimularea achizi­ționării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic; posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin trei ani înainte de îndeplinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei.
„Mai cerem acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul didactic auxiliar şi posibilitatea dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanţare de la bugetul de stat. Se mai doreşte adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 %, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1 şi majorarea salariilor personalului nedidactic“, ne-a declarat prof. Cristian Păulişan, liderul de sindicat al profesorilor de la Colegiul Naţional Elena Ghiba Birta.

Recomandările redacției