capuseMedicii arădeni au tratat mai mult de o sută de persoane din Arad care au fost muşcate de căpuşe în acest an. Din fericire, în rândul arădenilor, până acum nu s-au înregistrat cazuri de contractare a bolii Lyme sau a boreliozei.

Medicii atrag atenţia persoanelor care merg în parcuri, păduri sau în locuri cu multă vegetaţie să fie îmbrăcate corespunzator şi să fie atente la animalele care sunt purtătoare de capuse.

Potrivit specialiştilor, sezonul de activitate intensă a capuşelor, în condiţiile climatice din Romania, este în lunile mai-iunie.

Cei muşcaţi de căpuşe trebuie să reacţioneze imediat şi să îndepărteze căpuşa pentru a nu contracta periculoasa boală Lyme. Bacteria transmisă omului prin înţepătura de căpuşă poate produce boala Lyme, cunoscută şi sub numele de „boala cu 1.000 de feţe”, din cauza varietăţii de simptome pe care le poate dezvolta şi care pot face să fie confundată cu alte maladii. Bacteria transmisă de căpuşele bolnave intră în sânge şi afectează articulaţiile, muşchii, inima şi sistemul nervos, iar în unele cazuri bolnavii pot paraliza.

La Arad, nu s-au înregistrat astfel de cazuri, anul acesta, iar numărul persoanelor muşcate de căpuşe a rămas constant cu numărul din alţi ani. „În perioada aceasta nu s-a ridicat un număr mai mare de cazuri de persoane muşcate de căpuşe, decât în alţi ani. Cazurile se încadrează în media acestei perioade. Până în acest moment, nu au fost înregistrate cazuri care să evolueze în boală sau alte complicaţii. Pentru perioada verii, în rândul celor muşcaţi de căpuşe, nu este un număr mai mare faţă de numărul de cazuri obişnuite care sunt înregistrate în alţi ani, în această perioadă. Nu au existat nici un fel de boli. De asemenea, nu s-a consemnat nici un caz care să evolueze cu complicaţii. Numărul celor muşcaţi este o situaţie normală pentru această perioadă, nu este ceva deosebit”, a declarat Graţian Cosmin Damian, medic al Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean Arad.

Muşcătura de căpuşă: un pericol greu de detectat

Pentru prevenirea infecţiei cu borelioză, specialiştii recomandă populaţiei să distrugă căpuşele în zonele locuite, acolo unde sunt spaţii verzi, să poarte haine cu mâneca lungă şi pantaloni în cazul în care merg în zone cu risc, să se prezinte la doctor imediat dupa ce o căpuşă s-a fixat pe piele, atât pentru exatragerea corectă, cât şi pentru a afla despre simptome, să meargă la medicul infecţionist în cazul în care în jurul muşcăturii de căpuse apar roşeaţa şi „erupţie”, caracteristice bolii.

Borelioza are tratament care duce la vindecare aproape întotdeauna dacă este corect recomandat şi aplicat de către medic. Boala poate fi diagnosticată prin probe de laborator, dar nu mai repede de două săptămâni de la înţepătura căpuşelor. Specialiştii menţionează că nu toate căpusele şi nu în toate teritoriile acestea sunt purtătoare ale microrganismelor borrelia.

Recomandările redacției