Mai mult interes pentru cultură și istorie: Muzeul a strâns un record de vizitatori, în 2019

0
450

Arădenii au prins mai mult gust pentru cultură, pentru istorie, pentru curiozități. Muzeul arădean a primit un număr record de vizitatori anul trecut, cu 60 la sută mai mulți decât în 2018. Între vizitatori s-au numărat mulți turiști de peste graniță.

În anul 2018 muzeul arădean a fost vizitat de 33.227 vizitatori individuali, turiști și grupuri școlare, pentru ca anul acesta numărul lor să crească cu aproape 60% față de anul precedent, expozițiile fiind vizitate de 51.685 vizitatori și 900 de grupuri școlare și de turiști/delegații oficiale din România, Ungaria, Belgia, Letonia, Cehia, China.

„Nopatea Muzeelor“ a fost unul dintre cele mai de succes evenimente organizate de Complexul Muzeal, acesta adunând mii de vizitatori.

Conform celor de la Muxeu, mai mult de jumătate – 33690 vizitatori) au ales expozițiile deschise în Palatul Cultural, cele mai de succes evenimente pentru public fiind „Noaptea Muzeelor” din luna mai (n.a 4500 vizitatori) și „Noaptea la muzeu. „Printre dinozauri” din luna octombrie (1500 vizitatori).

Expoziția Sala Capitulării din Muzeul Memorial Șiria, dar și expozițiile de istorie „Tezaur 1848/1849” și „Pilonii timpului” au adus Aradului, 1898 de turiști din Ungaria.

„Complexul Muzeal Arad a avut în anul 2019 o creștere a numărului vizitatorilor de aproape 60 % față de anul precedent, ajungând la un număr record, pentru muzeul arădean, de 51.685 persoane, care au fost alături de noi și au vizitat atât Muzeul de Științe ale Naturii și Istorie, din cadrul Palatului Cultural, cât și Muzeul de Artă, Sala «Clio», dar și muzeele noastre din județ. Acest lucru s-a datorat faptului că, ne-am îndreptat atenția către publicul larg, organizând expoziții și activități interesante, interactive și inedite, apreciate de toate categoriile de public, de la cei mici la cei mari, atât din municipiu cât și din județ. Cea mai vizitată expoziție a fost «Dinozaurii – O lume dispărută», pe parcusul căreia aproximativ 21.000 de copii și părinți au avut ocazia să descopere viețuitoarele care au populat pământul în urmă cu zeci de milioane de ani. Evenimentele nocturne organizate de către Complexul Muzeal Arad, «Noaptea muzeelor» (luna mai), «Noaptea la muzeu. Printre dinozauri» (luna octombrie) au atras un public numeros, datorită modului nou și inedit de abordare al acestor evenimente, prin realizarea de  proiecții video pe fațada muzeului, organizarea de  jocuri tematice pentru cei mici, atelier de pictură pe față, ateliere interactive, reenactment istoric”, susține Blaga Bogdan, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, manager interimar al muzeului în anul 2019.

Expoziții și acțiuni pentru copii și tineret

De asemenea, expozițiile și proiectele educaționale pentru copii au stârnit interes mare publicului tânăr din Arad, dar și de grupuri școlare din Timiș, Bihor, Caraș-Severin, Cluj, Mureș sau din Ungaria.

Un proiect educațional de amploare națională, organizat anual de Complexul Muzeal Arad  șicare are mare succes este „Școala altfel la Muzeu”.

Aceasta a strâns  10.850 de elevi, care au descoperit istoria altfel,  participând la ateliere tematice de arheologie, istorie, etnografie, artă, ateliere de conservare și restaurare, tururi ghidate tematice, excursii la situri arheologice.

Proiectul expozițional interactiv „In Memoriam Cristian Frangopol” (712 vizitatori), deschis la la Sala „Clio” în luna octombrie, s-a bucurat de un real success în rândul celor mici și datorită atelierelor demonstrative și spectacolelor de marionete organizate pentru copii de către artiștii teatrului de marionete.

Nu în ultimul rând, expozițiile din perioada sărbătorilor de iarnă, și anume cea de jucării „De la Moș Gerilă la Moș Crăciun” a adunat peste 1.000 de vizitatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.