Mai mult timp la dispoziție pentru a cumpăra mașini noi cu bani de la stat

0
171

Nota de înscriere în programul Rabla Clasic are, începând de miercuri, un nou termen de valabilitate. Mai exact, cei ce vor să-și schimbe mașina cu bani de stat au de-acum la dispoziție 240 de zile pentru a casa și radia mașina veche și a-și lua una nouă. Înainte, valabilitatea notei de înscriere era de 150 de zile, conform avocatnet.ro.

Noutățile apărute la programul Rabla Clasic au fost introduse prin Ordinul Ministerului Mediului nr. 1.470/2021 și a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 859.

Nota de înscriere este valabilă 240 de zile de la data emiterii, cu excepția anului 2024, când valabilitatea acesteia nu poate depăși 25 noiembrie, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice, scrie, mai exact, în actul normativ.

Asta înseamnă că cei interesați să cumpere mașini noi cu bani de la stat, indiferent dacă vorbim despre persoane fizice sau despre firme, au de-acum mai mult timp la dispoziție pentru a achiziționa o mașină nouă folosind o primă de casare.

Apropo de casarea mașinii vechi, această acțiune are termene diferite pentru persoanele fizice și pentru firme, după cum apare în ghidul de finanțare a programului Rabla Clasic pentru perioada 2020-2024 (Ordinul 324/2020).

Concret, ghidul spune că “[î]n situația confirmării (acceptării dosarului – n. red.), (…) producătorul validat comunică rezultatul solicitantului înscris, precum și faptul că are la dispoziție un termen de maximum 60 de zile de la data emiterii notei de înscriere, în cazul solicitantului persoană fizică, și, respectiv, un termen de maximum 240 de zile de la data emiterii contractului de finanțare și notei de înscriere, pentru solicitantul persoană juridică (…), pentru a proceda la distrugerea și radierea autovehiculului uzat (…)”.

Cei ce vor să se înscrie în cadrul programului Rabla Clasic trebuie să ducă la casat o mașină veche (autoturism, microbuz, autoutilitară ușoară sau autospecială/ autospecializată ușoară), înmatriculată în România, cu o vechime de cel puțin opt ani sau să cumpere dreptul de folosire a unei prime de casare de la o persoană/ firmă care a casat o mașină veche.

În schimbul casării acesteia, ei primesc de la stat mai mulți bani decât anul trecut, respectiv 7.500 de lei pentru cumpărarea unei mașini și 5.500 de lei pentru achiziția unei motociclete. La această sumă, în funcție de caracteristicile mașinii noi, se poate adăuga un ecobonus de până la 3.000 de lei.

De principiu, pașii pe care îi are de urmat o persoană fizică pentru accesarea banilor în cadrul programului Rabla Clasic sunt:

  • înscrierea la un dealer de mașini/ motociclete. Acolo se obține o notă de înscriere în program, ce are acum o valabilitate de 240 de zile de la data emiterii (înainte era de 150 de zile);
  • apoi, solicitantul trebuie să caseze autovehiculul vechi (în cel mult 60 de zile);
  • în fine, solicitantul revine la dealer, unde se încheie formalitățile de achiziție a mașinii noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.