irakCompanii arădene ar urma să investească în Irak, într-o regiune bogată în petrol, cu potenţial financiar extrem de ridicat. Guvernul irakian a propus companiei Astra Vagoane Călători Arad să înfiinţeze o companie fe­roviară mixtă în Regiunea Autonomă Kurdistan. Alţi investitori arădeni ar urma să dezvolte aici activitatea în domeniul spaţiilor verzi, dar şi în producţia de mobilier. Irakienii sunt interesaţi şi de investitorii din domeniul agricol, dar şi de o colaborare pe linie de învăţământ şi cercetare. Delegaţia arădeană formată din reprezentanţi ai administraţiei judeţene, ai Camerei de Comerţ, precum şi din investitori s-a întors de curând din provincia Duhok, unde s-au pus bazele acestor parteneriate economice.
Vizita delegaţiei Aradului în Irak a fost un prim rezultat al acordului de înfrăţire încheiat în luna mai a anului. Consiliul Judeţean a găzduit atunci, o delegaţie din provincia Duhok, Regiunea Autonomă Kurdistan, Republica Irak, condusă de guvernatorul Provinciei, Fattah Tamar Ramadan. Vizita a avut scopul încheierii unui acord de colaborare între judeţul nostru şi provincia Duhok, pe următorii cinci ani.
În vizita în Irak, delegaţia a fost condusă de Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, alături de reprezentanţi ai administraţiei, ai mediului de afaceri şi mediului academic în Provincia Duhok. Vizita de lucru s-a desfăşurat în perioada 22-26 iunie şi a avut menirea de a demara proiectele de colaborare dintre cele două regiuni, pe toate cele trei paliere, ca urmare a acordului de înfrăţire semnat la Arad. Investitorii arădeni au dorit să identifice oportunităţile reale de afaceri şi facilităţile economico-financiare pe care le oferă Regiunea Autonomă Kurdistan, în timp ce repre­zentanţii mediului academic au avut discuţii cu conducerile celor trei universităţi din Provincia Duhok. „La jumătatea lunii mai s-a încheiat un acord de colaborare între judeţul Arad şi provincia Duhok, pe următorii cinci ani. Guvernoratul Duhok este interesat de cooperarea şi dezvoltarea relaţiilor dintre România şi Republica Irak. În urma discuţiilor, s-au identificat mai multe oportunităţi de afaceri. Judeţul Arad a cerut implicarea fabricii Astra Vagoane, prin Fabrica de Tramvaie, în dezvoltarea infrastructurii din regiune. Mai mult, o altă companie ar urma să se ocupe de spaţiile verzi de aici”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Colaborare pe mai multe planuri
Nicolae Ioţcu, preşedintele Consi­liului Judeţean Arad, a fost primit de către Nechirvan Barzani, primul minis­tru al Regiunii Autonome Kurdistan, în prezenţa miniştrilor Sănătăţii, Resurselor Naturale, de Interne, Agricultură şi Apărare. Întâlnirea cu premierul s-a desfăşurat într-o atmosferă deschisă, ce a prilejuit un important schimb de informaţii şi de proiecte practice pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi educaţionale. „Am avut onoarea de a fi primiţi de către primul-ministru al Guvernului Regional Kurdistan, Nechirvan Bar­zani. La întâlnire au participat mai mulţi miniştri ai Guvernului Regional. Împreună am analizat posibilităţile de diversificare a relaţiilor bilaterale, cu accent pe identificarea de noi oportunităţi de cooperare economică. Avem în vedere realizarea unor parteneriate în diverse domenii, precum infrastructură de transport, sănătate, agri- cultură şi mediul academic”, a mai spus Nicolae Ioţcu.
Potrivit autorităţilor, companiei Astra Vagoane Călători i s-a oferit teren cu titlu gratuit pentru realizarea unei fabrici de tramvaie care să producă trenuri aici. Cadru pentru dezvoltarea de investiţii în Duhok i s-a oferit şi firmei Universul Verde, în domeniul spaţiilor verzi, firmei Teh­nodomus, în sectorul construcţiilor şi Cotta Internaţional în domeniul producţiei de mobilier. Nu în ultimul rând, interes din partea irakienilor a fost şi pentru o firmă din domeniul creşterii ovinelor. „Această deplasare extreme de fructuoasă a reînnodat o mai veche practică a Camerei de Comerţ, de deschidere de porţi internaţionale de cooperare econo­mică pentru oameni de afaceri arădeni. Potrivit protocolului, Ca­mera arădeană va fi mediatorul între firmele membre care doresc să investească în Duhok şi autorităţile de acolo. Vom deschide filiala din Guvernoratul Duhok, pentru a concretiza cât mai rapid oportunităţile de afaceri“, a susţinut Gheorghe Seculici, preşedintele CCIA Arad.
Autorităţile arădene şi irakiene au stabilit noi vizite de lucru. Preşedintele Nicolae Ioţcu a transmis primului – ministru al Guvernului Regional Kurdistan invitaţia de a efectua o vizită în judeţul Arad. Cel mai probabil, auto­rităţile irakiene vor veni din nou la Arad în luna septembrie.

Recomandările redacției