Fie pentru că s-au îndatorat prea mult, fie pentru că le-a înfundat afacerea concurența, sute de firme din județul nostru s-au închis în ultimii doi ani. Oficiul pentru Registrul Comerțului a înregistrat anul acesta un număr foarte mare de radieri de firme, aproape dublu față de anul trecut. Și asta, în condițiile în care, nu este criză financiară, cel puțin nu una oficial declarată. Dacă unele societăți și-au suspendat activitatea, pentru altele s-a făcut procedura dizolvării.

O analiză efectuată de Casa de Insolvenţă Transilvania, pe un eşantion de companii de dimensiuni medii sau mari din țară, care au intrat în insolvenţă în ultimii doi ani – subliniază că, 49% dintre societățile falimentare au ca principală cauză supraîndatorarea.

Trecând la date oficiale clare, reprezentanții Oficiului pentru Registrul Comerțului (ONRC) au făcut o evidență a falimentelor, cu suspendări și radieri, pentru intervalul ianuarie 2019 și până la începutul acestei luni.

Astfel, în șase luni ale anului, în județul nostru, ONRC a înregistrat 248 de suspendări de activitate, față de 317 anul trecut. De asemenea, în aceeași perioadă a anului, instituția a totalizat 348 de dizolvări de societăți, în timp ce în 2019, s-au înregistrat 329. Numai luna trecută, cei de la ONRC a trecut în evidențe, 46 de dizolvări.

Situația alarmantă poate fi observată la capitolul radieri. Și anume, în intervalul ianuarie – iunie 2019, s-au consemnat nu mai puțin de 1.789 de radieri de societăți. Este o discrepanță clară față de situația din 2018, când la ONRC, în jumătate de an, s-au consemnat numaiaproximativ jumătate din dizolvările de anul acesta. Anul trecut, în șase luni ale anului s-au consemnat 908 dizolvări. Dinamica de creștere a insolvențelor a depășit 97 de procente

Motivele pentru care firmele falimentează

Experții în insolvență susțin că, supraîndatorarea este principalul motiv pentru care, societățile intră în faliment. Supraîndatorarea poate interveni pe fond de cheltuieli mari cu spațiul, taxe și impozite sau plăți la depozite. De asemenea, următorul motiv pentru care se înregistrează multe falimente vizează managerierea unei firme. Greșelile de management, care pot fi diverse sunt de multe ori cruciale pentru funcționarea unei societăți. De asemenea, scăderea consumului și a necesității pentru unele servicii duce la insolvență.  

Într-un studiu ce vizează numărul insolvențelor pe județe, Aradul nu este în frunte, din fericire, ci, după primele județe cu cel mai mare număr de falimente. Județul vecin, Bihorul are un număr mare de falimente în ultimii doi ani, situându-se în prima parte a clasamentului.

De asemenea, trebuie menționat că, CET Arad s-a situat chiar pe al doilea loc, în clasamentul companiilor de impact, după valoarea insolvenței. Studiul a fost făcut pentru evoluția pe ultimii doi ani și jumătate.

La nivel de țară, cel mai mare impact asupra pieței insolvenței rămâne și în 2018, în sectorul industrial, care deține 29% din numărul insolvențelor de impact. Și la Arad, unele companii din industrie și-au restrâns activitatea anul acesta, pe fondul lipsei forței de muncă.

Recomandările redacției