Câteva familii arădene vor înfiinţa Asociaţia Părinţilor Adoptatori, pentru sprijinirea persoanelor care vor să adopte. Asociaţia va fi sprijinită de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad (DGASPC).
O iniţiativă venită din partea unor familii care au trecut prin procedura de adopţie, adesea laborioasă datorită aspectelor birocratice se va concretiza. Mai mulţi părinţi au început deja procedura de înfiinţare a Asociaţiei Părinţilor Adoptatori, asociaţie care va avea misiunea de promovare a adopţiei, cu scopul clar de sprijinire a familiilor care vor să înfieze copii. „Este o iniţiativă deosebită şi ne vom implica în sprijinirea acestei asociaţii. Este un imbold de încredere pentru părinţii care vor să facă acest pas, de a adopta un copil. Familiile care doresc să înfieze trebuie în primul rând să aibă răbdare şi să se adreseze cu încredere direcţiei“, a susţinut Aurora Lupaş, şef al Serviciului Adopţii din cadrul DGASPC Arad.
O acţiune în acest sens s-a desfăşurat deja, aceasta angrenând 30 de copii deja adoptaţi, alături de părinţii acestora. Acţiunea a fost organizată cu prilejul sărbătoririi Adopţiei.
Chiar dacă iniţiativele există, procedurile în urma cărora un copil reuşeşte să fie adoptat sunt încă complicate şi durează. Durata procedurii depinde de judeţul de reşedinţă, de vârsta copilului, de starea sănătăţii acestuia, de situaţia părinţilor şi de dorinţele acestora. Astfel, spun autorităţile, durata procedurii poate fi mult mai scurtă în situaţia în care, părinţii adoptivi şi copilul sunt din acelaşi judeţ. „Faţă de anul trecut, lucrurile merg mai bine. Aradul este printre judeţele care au o situaţie bună ca număr de adopţii. În prezent, la nivelul judeţului sunt 20 de copii adoptabili şi 13 familii care sunt în procedură de adopţie“, a precizat Aurora Lupaş. Anul trecut, în Arad au fost adoptaţi un număr de 20 copii.
Pentru a iniţia procedurile de adopţie, familia adoptatoare trebuie să se prezinte la Oficiul Român pentru Adopţii (ORA). La nivelul acestei instituţii se iniţiază procedura de potrivire dintre copil şi adoptatori, aceasta constând doar în selecţia şi ierarhizarea familiilor care corespund unor caracteristici generale ale copilului, dar luând în considerare şi dorinţele exprimate de adoptatori. În procedură se iau întotdeauna în considerare dorinţele şi capacităţile adoptatorilor, însă prioritare sunt nevoile copilului. Oficiul Român pentru Adopţii desfăşoară servicii de evaluare, consiliere, informare, pregătire şi chiar reprezentare juridică sau monitorizare.
Sport 80
Mircea Rednic: „Sunt un antrenor fericit, mândru de băieții mei, de echipă”
citește mai mult »