Șase locații, dintre care trei situate în zona centrală a orașului, ocupate abuziv de oameni ai străzii au fost depistate de polițiștii locali cu atribuțiuni de ordine și liniște publică.

Acestea sunt situate pe străzile: Grigore Alexandrescu, Alexandru cel Bun, Vârful cu Dor, Veseliei, continuarea străzii Curtici, respectiv sub Podul Grădiște. Situația clădirilor degradate folosite în scop locativ de oamenii străzii va face obiectul sesizării, de către Direcția Generală Poliția Locală, a Comisiei pentru Identificarea, Evaluarea și Stabilirea Stării Tehnice, de fapt a clădirilor/terenurilor neîngrijite din imobilele situate în municipiul Arad. În plus, structurile din cadrul DGPLA, vor acționa sistematic în două direcții, în limita competențelor conferite prin lege, pentru limitarea fenomenului cerșetoriei și vagabondajului.

Sspre exemplu, se are în vedere organizarea activității de patrulare a polițiștilor locali ce au competențe de ordine publică în sensul identificării activităților contravenționale/infracționale susmenționate, urmată de efectuarea, la sediile DGPLA și ale Direcției de Asistență Socială, a investigațiilor privind identitatea, istoricul și condițiile de viață ale persoanelor în cauză;

Totodată, e necesară eliberarea și salubrizarea clădirilor ocupate ilegal ori cu acceptul proprietarilor de cerșetori și oameni ai străzii care desfășoară activități contravenționale în spațiul public. Acest demers, în care sunt implicate Biroul de Protecție a Mediului, Serviciul Disciplină în Construcții și serviciile de ordine publică, vizează condiționarea proprietarilor să adopte măsurile necesare pentru păstrarea condițiilor de igienă, precum și menținerea/reabilitarea construcțiilor. Proprietarilor clădirilor în cauză, adesea cetățeni români aflați în străinătate, li se vor comunica amenzile ce le sunt aplicate, în baza prevederilor HCLM 162/2996, privind gospodărirea municipiului, art.8, alin1, lit.c și art,7, alin.1, pct.d – cuantumul amenzilor fiind cuprins între 700 și 2.000 de lei. Neîndeplinirea de către proprietari a obligațiilor prevăzute de lege va conduce la noi sancțiuni contravenționale, ce pot fi aplicate din momentul în care s-a îndeplinit procedura comunicării. În paralel, supraimpozitarea care poate fi dispusă în cazul imobilelor în cauză se situează între 100% până 500%. Ca atare, prin cumularea amenzilor și supraimpozitării, sumele ce vor trebui achitate de proprietarii care aleg să ignore sau să faciliteze instalarea oamenilor străzii, prostituatelor și cerșetorilor în imobilele pe care le dețin vor depăși 1000 de lei lunar. Poliția Locală va continua să aplice sancțiunile contravenționale menționate până la igienizarea și securizarea imobilelor respective, sens în care, va apela și la sprijinul Direcției de Sănătate Publică Arad.

Numărul de telefon al Dispeceratului DGPLA la care pot fi semnalate astfel de situații este 0257-939 (apel gratuit) precum și aplicația My Arad. După finalizarea noului site al DGPLA, cazurile de competența polițiștilor locali vor putea fi transmise și prin intermediul acestuia.

 

Recomandările redacției