La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat proiectul pentru aprobarea listei cuprinzând medicamentele de care beneficiază asigurații arădeni, cu sau fără contribuție personală.

Astfel de medicamente se eliberează pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi sunt incluse și medicamente care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.

Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate prevede introducerea unui număr de 34 molecule noi destinate pacienților cu afecțiuni neurologice și Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine și metabolice, boli cronice ale rinichiului, boli degenerative ale ochiului (glaucom). De asemenea, sunt medicamente destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, molecule noi pentru pacienții cu diabet zaharat, molecule pentru tratarea bolilor rare -hemofilie/talasemie, pentru hipertensiune pulmonară, amiotrofie spinală, amiloidoză și angioedem ereditar.

“Continuăm creșterea accesului pacienţilor la tratamente de ultimă generație. Este a doua actualizare a listei de medicamente compensate și gratuite din acest an pentru pacienții cu boli cronice grave “ a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite intră în vigoare de la 1 aprilie 2022.

Recomandările redacției