penitenciarCu ocazia Zilei Internaţionale a Vârstnicului, Serviciul de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarului Arad a organizat,în data de 30 septembrie, o vizită a deţinutelor la Centrul de Îngrijire şi Asistare Vârstnici situat în Calea Bodrogului. În cadrul acestei activităţi 6 persoane custodiate, repartizate în regimul de executare semideschis, au susţinut un program de poezii, fabule, anecdote şi bancuri şi le-au oferit vârstnicilor asistaţi posibilitatea de a socializa şi de a-şi petrece timpul liber într-un mod cât mai plăcut.

Această acţiune se înscrie în demersul instituţiei penitenciare de a crea oportunităţi pentru deţinute de a se raporta util comunităţii căreia aparţin, de a valorifica deschiderea spre comunitate a celor aflate în perioada pre-liberatorie şi de a diminua stigmatul social care poate apărea ca urmare a executării unei pedepse privative de libertate.

„În cadrul acestei activităţi, deţinutele participante la program au putut deveni, pentru câteva ore, persoane de sprijin şi suport pentru vârstnicii aflaţi în centru. Ideea de persoană de sprijin aduce beneficii duble: pe de o parte se intervine eficient pentru a soluţiona problema însingurării şi stigmatizării vârstnicilor, iar pe de altă parte, la nivelul deţinutelor, intervenţia crează oportunităţi de soluţionare a problemelor legate de stima de sine şi de asumare a unor responsabilităţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Arad, Eduard Magold.

Prin astfel de acţiuni Penitenciarul Arad urmăreşte să implice deţinutele custodiate în activităţi utile comunităţii pentru întărirea atitudinii pozitive a acestora faţă de ajutorarea unor categorii aflate în dificultate, contribuind totodată la reintegrarea socială a persoanelor condamnate.

Recomandările redacției