primariiMai multe primării cer administraţiei judeţene să reîmpartă banii proveniţi din cota de 20 la sută din TVA. Administraţiile locale au cerut ca fondurile destinate acoperirii de arierate să fie redistribuite pentru investiţii.
Primăriile Brazii, Gurahonţ, Zăbrani, Zerind, Sintea Mare şi Şilindia au făcut solicitări Consiliului Judeţean, pentru o reîmpărţire a banilor pe priorităţi. Vorbim de aceleaşi sume fiind vorba de o mutare a banilor de pe arierate, pe programe de infrastructură. Câteva din primării au contractat împrumuturi de vărsăminte din privatizare, pentru acoperirea arieratelor, astfel că banii de la administraţie pot fi folosiţi pentru lucrări. Alte primării au încheiat convenţii cu societăţi, în ceea ce priveşte arieratele.
Comuna Brazii a solicitat redistri­bu­i­rea a 150.000 de lei, pentru lucrări de re­paraţii la primărie şi trotuare în localitatea Mădrigeşti, iar Primăria Gurahonţ, 100.000 de lei, pentru extinderea canalizării. În cazul Primăriei Zăbrani vorbim de o sumă mai mare, şi anume 770.000 de lei ce ar urma să fie destinată lucrărilor la cana­li­zarea menajeră, alimentarea cu apă şi reabilitarea căminului cultural în localitatea Chesinţ, precum şi lucrărilor de amenajare a centrului civic din comună. La Zerind, 261.000 de lei ar urma să fie folosiţi pentru modernizarea de străzi, precum şi pentru proiectarea unei piste turistice de biciclete în Valea Crişurilor. Sintea Mare a cerut redistribuirea a 450.000 de lei pentru lucrări de asfaltare de trotuare, pietruiri de străzi, împrejmuirea parcului din comună, precum şi pentru amenajarea pavajului la baza sportivă.
Nu în ultimul rând, comuna Şilindia are nevoie de 105.000 lei, pentru lucrări de pietruire a străzilor şi pentru reabilitarea şcolii din localitate. Trebuie spus că, în proiectul de buget al CJA, aprobat deja, cotele și sumele defalcate din impozitul pe venit s-au ridicat la 68, 49 milioane de lei, din care, 21.06 milioane de lei sunt sume alocate din cote defalcate din impozitul pe venit, pentru bugetele locale.

Recomandările redacției