Mai mulți morți, mai puțini bani pentru înmormântare

0
330

Începând cu 12 martie, ajutorul de deces se va reduce de la 5.429 de lei, cât era în 2020, la 5.380 de lei. Ajutorul se acordă în cazul decesului unei persoane asigurate în sistemul public de pensii (salariații, în principal) sau în cazul decesului unui pensionar. 

În cazul decesului unei persoane neasigurate, ajutorul de deces oferit rudelor va fi, începând cu 12 martie, de 2.690 de lei, faţă de 2.715, cât era până acum.  

„Cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, potrivit Legii.  

La decesul unui asigurat sau al unui pensionar, ajutorul de înmormântare poate fi cerut de o singură persoană – cea care poate dovedi că a suportat cheltuielile de înmormântare (soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau oricare altă persoană care face dovada).  

Dovada suportării cheltuielilor se face prin orice mijloc de probă admis de lege (chitanțe sau bonuri fiscale, de exemplu). 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.