grevaConflictul dintre etnicii ucraineni şi primarul Târnovei, Florin Farcaşiu a luat proporţii. Mai mulţi localnici au recurs la un gest extrem – greva foamei, sesizând abuzurile edilului şi ale apropiaţilor acestuia. Revolta s-a iscat pe fondul unor probleme funciare nerezolvate de ani de zile. Mai mult, protestatarii spun că sunt nedreptăţiţi şi discriminaţi de autorităţile locale, iar tensiunile sunt tot mai mari. Cu scopul de a găsi o soluţie a intervenit prefectul judeţului, Cosmin Pribac care s-a deplasat la Târnova.
Zece persoane de etnie ucrainană au intrat, sâmbătă, în greva foamei în semn de protest, împotriva primarului Florin Farcaşiu şi a autorităţilor care nu le rezolvă problemele. Localnicii îl acuză pe primar că a vândut terenurile agricole şi nu au unde să mai ducă ani­malele la păşunat. Prefectul Cosmin Pribac s-a deplasat, sâmbătă, la Târnova pentru a sta de vorbă cu protestatarii. „Sunt zece persoane de etnie uc­ra­ineană în greva foamei. Ei re­clamă că sunt nedreptăţiţi şi discriminaţi de autorităţile locale şi acuză comportamentul primarului şi a unor angajaţi din cadrul Primăriei. Am stat de vorbă cu ei şi mi-au spus că au recurs la această formă de protest din cauza nerezolvării de ani de zile a unor probleme de fond funciar“, a susţinut prefectul Cosmin Pribac.
Localnicii grevişti trimit Instituţiei Prefectului o listă cu revendicările lor, pentru ca autorităţile abilitate să intervină. „Am convenit cu ei că, luni, îmi vor trimite o listă cu revendicările lor, după care noi vom încerca să-i sprijinim în limitele legii prin instituţiile abilitate. Sper ca cei zece să renunţe cât mai repede la această formă de protest astfel încât să nu le fie afectată sănătatea. Sunt convins că problemele se pot rezolva pe calea dialogului şi mă voi implica hotărât pentru ca acest lucru să se întâmple”, a declarat prefectul Cosmin Pribac.
În opinia primarului – protest fără temei
Pe de altă parte, primarul Florin Farcaşiu spune că protestul localnicilor nu este îndreptăţit şi că, pe fondul unor animozităţi mai vechi, aceştia îl învinuiesc pe nedrept, pentru orice li se întâmplă. Acesta spune că înta­bulările terenurilor din comună nu ţin de el. „Greva foamei – sunt cuvinte grele că să fie folosite pentru ceea ce fac ei, nemulţumiţi faţă de lucruri normale, ce se întâmplă şi în alte comune. Dacă fiecare am face greva foamei pentru tot ce ne ne­mul­ţumeşte ar fi plină lumea de grevişti. Pentru soluţia dată de pro­curor într-un proces ei spun că şi primarul e de vină. Pentru un incident spun că e vinovat «un interlop al primarului»… Nu fiecare are un interlop pe lume. Apoi, spun că cei care le-au vândut pământurile i-au înşelat. În realitate ei se izo­lează de toată lumea normală din comună. Întabulările nu se fac la primărie. Există judecătorie şi alte instituții care se ocupă de aceasta”, spune primarul.
Primarul mai spune că, pentru tot ce invocă localnicii grevişti există do­cumente prin care, la un control de la nivel central s-ar demonstra că aceştia nu au dreptate. Vizavi de lista de revendicări a greviştilor ce va ajunge, astăzi, pe masa prefectului, Florin Farcaşiu spune că protestatarii refuză să comunice cu acesta. „Era normal să ajungă şi la mine lista cu revendicări, pentru că eu sunt dispus să ascult. Însă ei nu vor să se întâlnească cu mine”, precizează primarul comunei Târnova.
Anul trecut, alegerile la Târnova s-au reluat, după ce primarul Farcaşiu a fost acuzat de fraude electorale. Trebuie spus că, şi la acel moment la Târnova au existat proteste. Florin Farcaşiu ocupă fotoliul de primar de de 22 de ani.

  • gogu spune:

    vin anticipatele dragi pdl-isti! chiar daca va puneti cainii sa latre si sa faca „greva foamei” (cu gratare si bere) tot nu va mai voteaza nimeni!

  • for gogu spune:

    aici nu e vorba de partide politice tu tot la asta ai ramas aici e vorba de fapte reale nu de o parare a unei persoane cu mintea  ingusta

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției