Mai multe magazine din România au început să limiteze achiziția de zahăr și ulei, asta după ce oamenii, speriați de ultimele informații privind o posibilă pană de curent sau apelul Chinei către populație de a-și face provizii, i-a speriat. Acum, cantitatea care poate fi cumpărată este limitată la șase litri de ulei și cinci kilograme de persoană, pe bon.

Câteva magazine din județul Timiș au ajuns să limiteze vânzarea de zahăr și ulei după ce oamenii au început să își facă provizii serioase și să lase magazinele fără aceste produse de bază. Situația vine după ce în ultima vreme au apărut informații privind China, care și-a îndemnat populația să își facă rezerve de hrană fără a anunța și motivul acestei decizii. Mai mult, în ultima săptămână s-a vorbit și despre o posibilă pană de curent la nivel european.

„Din dorința de a asigura produse de bază tuturor clienților noștri, limităm achiziția acestui produs la șase litri pe fiecare bon fiscal”, stă scris pe un afiș pe care e înfățișată o sticlă de ulei.

De asemenea, există și un al doilea afiș care ilustrează o pungă de zahăr, alături este un text asemănător. Astfel, pe un singur bon se pot cumpără doar cinci kilograme de zahăr.

Guvernul din China a cerut marțea trecută oamenilor să își cumpere mai multă mâncare și produse necesare. Țara vrea în prezent să combată reapariţia unor focare de COVID-19, transmite Agerpres, care citează AFP.

De asemenea, autoritățile chineze au postat un anunț pe site-ul Ministerului Comerţului. Oficialii îndeamnă „gospodăriile să stocheze o anumită cantitate de produse de primă necesitate pentru a face faţă nevoilor zilnice şi situaţiilor de urgenţă”, mai transmite sursa citată. Totuși, nu este cunoscut motivul pentru care acest apel a fost făcut. Secretoși de fel, comuniștii chinezi nu au explicat dacă statul este amenințat de o criză alimentară, conform stirileromanilor.ro.

În prezent, China este primul importator mondial de produse alimentare, iar asta o face vulnerabilă la probleme diplomatice, având probleme serioase cu mari furnizori precum SUA, Canada sau Australia. Doar luna trecută prețurile au crescut cu 16% la 28 de produse alimentare de bază.

Recomandările redacției