Mai este puțin până începe sezonul concediilor. Rela­xă­rile ne duc cu gândul la meleaguri străine. Mulți s-au vaccinat, însă sunt familii care au copii sub 16 ani sau chiar sub 3 ani. Ce se întâmplă cu ei după ce se întorc dintr-o zonă galbenă sau roșie?
Legislația precizează că adulții români vaccinați nu mai trebuie să stea în carantină, vara aceasta, la întoarcerea din vacanța petrecută în alte țări, chiar dacă țările respective se află pe lista statelor cu risc epidemiologic. Însă, copiii care se întorc din țările cu risc epidemiologic și care nu au un test negativ vor sta în carantină, chiar dacă părinții lor sunt vaccinați, potrivit reprezentanţilor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, scrie Hotnews.ro.
Legislaţia este însă ambiguă în ceea ce priveşte copiii care au mai puţin de 3 ani şi care nu pot fi testaţi. Pentru că nu ştiu exact ce îi aşteaptă la întoarcere în ţară, dar şi pentru că testarea minorilor prespune costuri suplimentare, mulţi români preferă să îşi facă vacanţele în ţară, conform Antena 3.ro.
Pe români mai mult decât resticţiile şi carantina îi sperie costurile suplimentare generate de testarea copiilor care nu pot fi vaccinaţi, spun patronii de agenţii de turism. Acum, reprezentanţii ANAT cer ca legea să se schimbe, în aşa fel încât copiii sub 12 ani, cu părinţi vaccinaţi, care se întorc din stră­inătate, să fie excluşi de la măsura carantinării.
Germania, Grecia, Italia, Austria, Spania sau Bulgaria, unele dintre destinațiile de vacanță preferate ale românilor, se află în zona galbenă, iar persoanele care vin din aceste țări nu intră în carantină dacă sunt vaccinate sau prezintă un test PCR nu mai vechi de 72 de ore.
Dacă o persoană vine din zona roşie, scapă de carantină doar dacă e vaccinată.

Recomandările redacției