Maia Sandu, aleasă președinte al Republicii Moldova. Victorie detașată în fața prorusului Dodon, la peste 15 puncte procentuale

0
236

Maia Sandu a câștigat detașat alegerile și va fi prima femeie președinte al Repu­blicii Moldova. După numărarea a 99,72% din buletinele de vot, Maia Sandu conducea cu 57,53% în fața lui Igor Dodon, care a obținut doar 42,47%.
Votul în Diaspora a fost zdrobitor în favoarea Maiei Sandu: 92,80% în favoarea candidatului pro-european, după numărarea a peste 95% din buletinele de vot. Și în capitala Chișinău, Sandu l-a învins pe prorusul Dodon, cu un scor de 59,70%-40,30%, după finalizarea numărăririi tuturor buletinelor de vot. Prezenţa la vot în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova a fost de 52,69%, respectiv 1.644.510 alegători s-au prezentat la urne în total.
Primele declarații ale lui Igor Dodon, după închiderea secțiilor de vot: „În următoarele zile voi anunța schimbări serioase în politica internă a țării”. El susținea că are încredere că rezultatele alegerilor vor fi în favoarea sa, iar voturile adunate în țară vor depăși numărul celor din diasporă.
La ora 21.00, urnele s-au închis, votul
s-a încheiat în Republica Moldova. Datele preliminare ale exit-poll-ului realizat de Comunitatea WatcDog.md și Institutul de Politici Publice aratau că lidera PAS, Maia Sandu are 54,7%, aproape 10% în fața contracandidatului său Igor Dodon. Cu trei ore înainte de închiderea secției de votare, la Frankfurt s-au terminat toate cele 5.000 de buletine de vot. În fața secției de votare nr. 1/349, unde ieri a fost anunțată alertă cu bombă așteaptau să-și exercite dreptul la vot alți zeci de moldoveni. Un reprezentat al secției de votare i-a îndemnat pe oameni să se deplaseze la altă secție de votare pentru a-și exercita dreptul la vot. „Regret că nu ați putut vota. Noi am făcut tot ce este posibil”, a menționat reprezentantul secției de votare, transmite agora.md.
De două ori mai mulți cetățeni ai Repu­blicii Moldova domiciliați în regiunea transnistreană s-au prezentat în turul doi al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie, comparativ cu alegerile prezidențiale din 2016, atunci când Igor Dodon a fost desemnat câștigator. Deși este interzis, alegătorii au fotografiat buletinele de vot și le-au plasat pe rețelele de socializare. Până la ora 18:30, oamenii legii au semnalat 20 de cazuri de fotografiere a buletinelor, a anunțat șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Marin Maxian. Acesta a mai precizat că poliția a înregistrat peste 200 de sesizări cu privire la diferite incidente și încălcări cu caracter electoral, transmite agora.md.
Peste 50% dintre alegători au votat până la ora 19:00. Mai exact, și-au făcut alegerea 1.555.649 de alegători, ce constituie 50,40%, transmite agora.md. Profilul alegătorului din Republica Moldova, până
la ora 18.00 – aproape 1,5 milioane de cetățeni au votat până la 18.30 în turul II al scrutinului prezidențial. Dintre aceștia, aproximativ 54 la sută sunt femei și 46 % – bărbați. Din numărul total de alegători – 8,07 % erau persoane cu vârsta cuprinsă între 18-25 ani. În același timp, peste 23 la sută din alegători au vârsta de 26-40 ani. Persoanele de 41-55 ani s-au prezentat la vot în număr de 24,80 %, iar peste 33 la sută sunt oameni cu vârsta de 56-70 de ani. Persoanele care au o vârstă mai mare de 70 de ani reprezintă 10,33 % din alegători.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.