majorariCa să aducă fonduri în plus la bugetul destinat lucrărilor în infrastructură, administraţia judeţeană majorează ta­xele pentru autorizaţii şi acces la drumuri. Cu 4,95 la sută ar urma să crească tarifele pentru eliberarea acordurilor prealabile, autorizatiile de amplasare şi acces la drum a unor obiective, de concesionare, închiriere a suprafeţelor de teren din zona drumurilor judeţene şi pentru amplasarea de utilităţi în zona drumurilor publice. Nu este dorită doar o creştere de tarife, ci şi transformarea acestora în euro. Majorările vor fi resim­ţite de arădeni din 2014.
Documentele care anunţau majorări de taxele pentru acces şi folosire a unor suprafeţe de teren din zona drumurilor au fost scoase la transparenţă de Consiliul Judeţean în urmă cu aproximativ două luni. În acest timp, persoanele intreresate s-au putut informa vitavi de creşterile de tarife. În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean, de la finele acestei luni, proiectul pentru majorări de taxe pentru acorduri, autorizaţii, închiriere şi acces urmează să fie supus aprobării aleşilor judeţeni. Cu aproape cinci procente ar urma să crească tarifele pentru: autorizaţie de amplasare şi acces la drum în zona drumului, acord prealabil pentru amplasare în zona drumului, închiriere pentru spaţii cu destinaţie publicitară, amplasare de reclame şi panouri publicitare şi cele pentru concesionare, ori închiriere pentru utilităţi din zona drumurilor.
Administraţia motivează creşterea tarifelor, prin necesitatea de obţinere de fonduri suplimentare, pentru pu­ne­rea la punct a drumurilor din judeţul nostru. „Creşterea în perspectivă a traficului greu, necesită luarea unor măsuri corespunzătoare de reabilitare şi sporire a capacităţii portante: co­voare bituminoase, I.B.U., ranforsări sisteme rutiere cu lianţi bituminoşi, completată cu lucrări de tratamente bituminoase, cât şi o semnalizare rutieră adecvată standardelor în vigoare. Acest lucru implică fonduri financiare suplimentare, cele alocate în prezent fiind insuficiente. Distrugerea şi de­gra­darea drumurilor se datorează creşterii substanţiale în ultima perioadă de timp a traficului greu şi agabaritic, coroborat cu influenţa factorilor de climă (…)“.

Recomandările redacției