Insulele Maldive s-au umplut de fum de mici, restaurantele au început să afișeze oferte în limba română cu „Azi servim ciorbă“, chelnerii sunt obligați de patroni să își întrebe clienții, în românește, „dacă vor mămăliguță la sarmale“, barmanii îmbrăcați în bermude adaugă țuică în shaker-ul de cocktail, iar toate astea deoarece românii se numără printre cei mai mulți turiști ai insulelor din Oceanul Indian. De la începutul anului, mii de turiști din România și-au petrecut concediul în Maldive.

Românii s-au clasat pe locul cinci în ceea ce priveşte turismul în Maldive în 2021, depășind țări precum Marea Britanie (locul șase), Franța (VII), Germania (VIII), Elveția (IX) sau Stalele Unite ale Americii, care încheie topul zece. Suntem însă surclasați de turiștii care vin din Rusia (pe primul loc), India – care este aproape de Maldive, Ucraina și… Kazahstan.

În Maldive vorbim de la minim 4.000 de euro în sus pentru o familie, cu tot cu zbor. Media e la 2.500 de euro de persoană. Experții în domeniul turistic spun că sunt zeci de mii de români care îşi permit o vacanţă exotică, pentru că aici nu vorbim de turism de lux, dar oricum, este peste medie.

Reprezentanții agențiilor de turism susțin că a devenit o modă ca în ultimii ani, de sărbători românii să meargă în destinaţii calde. Alături de Maldive, românii au preferat anul trecut destinații precum Egipt, Zanzibar sau Dubai. În curând vor începe şi cursele charter spre Punta Cana, Republica Dominicană.

Maldivele sunt o destinaţie sigură, liniştită, e garantată siguranţa. Turiştii au evitat destinaţiile aglomerate, iar în Maldive se respectă regulile de distanţare. În general, o familie care munceşte pe salariul mediu ar trebui să strângă bani cam tot anul pentru o astfel de vacanţă. Dar anul acesta, conform reprezentanților agențiilor de voiaj din Arad, a fost prielnic pentru că nu au mai plecat oamenii şi în alte vacanţe, aşa că au strâns mai mulţi bani. Astfel de destinaţii vor fi căutate în continuare, mai ales că e şi sezonul lor acum.

 

Recomandările redacției