A treia ediție a Festivalului „Particles” are loc weekendul acesta, între 11-13 mai, pe Malul Mureșului, la Complexul Sportiv Riviera. „Particles” este un festival alternativ, inventiv, underground și mai ales viu, care s-a născut din nevoia de a regândi felul în care vedem orașul și de a fructifica, transforma și regenera spațiile din oraș neutilizate la potențialul lor maxim. Particles se schimbă câte puțin la fiecare ediție, deoarece identitatea festivalului e dinamică și răspunde nevoilor culturale ale orașului, însă un lucru rămâne constant – granițele dintre arte se estompează și artele fuzionează. Festivalul aduce la un loc mai multe tipuri de artă și genuri de muzică, oferta de anul acesta incluzând muzică live (jazz, gypsy, funk) și electronică, artă urbană și street art, teatru, film, dans, artă plastică și pentru prima dată și literatură. Biletele la festival costă 20 de lei pentru o seară (începând cu ora 19) și 30 de lei pentru tot festivalul, iar intrarea la evenimentele din timpul zilei este gratuită.
Taraf de Caliu sunt atracția festivalului
Așadar „Particles 3” se adre­sează comunității locale, invitată la 48 de ore de zbenguială multisenzorială și multiculturală! Headlinerii acestei ediții, care vor concerta sâmbătă seara, sunt muzicienii de la Taraf de Caliu, taraf care aduce împreună legende ale muzicii lăutărești, membri ai binecunoscutului Taraf de Haidouks. Printre fanii lor declarați se numără Yehudi Menuhin, Kronos Quartet (cu care au cântat și înregistrat), actorul Johnny Depp (alături de care au apărut în filmul „The Man Who Cried”) sau Yohji Yamamoto, renumitul designer de modă. În anul 2002, muzicienii au primit premiul BBC World Music pentru cel mai bun grup din Europa şi Orientul Mijlociu.
Un documentar despre cărți va fi difuzat în timpul zilei
Concertele din timpul serii sunt completate de un bogat program artistic, cu intrare liberă, care vor avea loc în timpul zilei. Filmul se întâlnește cu literatura, iar Particles cu platforma KineDok! Al patrulea an de KineDok la Arad începe la festival cu un documentar despre cărți, viața de zi cu zi și filosofii de viaţă – documentarul croat Dum Spiro Spero, proiecție urmată de discuții cu scriitori invitați în cadrul Festivalului Zile și Seri de Literatură Doinaș. Totodată, o selecție de scurtmetraje experimentale, premiate în festivaluri internaționale, atât de ficțiune, cât și de animație, vor rula la Cortul De Film pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică. Din selecția de filme scurte nu puteau lipsi, desi­gur, nici scurtmetrajele marca kinema ikon.
Street art, cu The Orion
Nici street-artul nu lipsește de la „Particles”. Cu ajutorul lui The Orion ne strecurăm prin găuri de vierme și pășim printre stele. Muralul pe care The Orion îl va realiza live în timpul festivalului face parte din proiectul său Wormholes. Noemi Roswita Hans aduce și ea Particule Cromatice la festival, în cadrul unei expoziții alternative de pictură.
Nu în ultimul rând, Particles este un festival interactiv și dinamic, în cadrul căruia atât cei mari, cât și cei mici au ocazia de a participa la ateliere creative. Participarea la ateliere este gratuită și se face pe bază de înscriere la adresa de email contact@citizenit.ro.
Ioana Puraveț

Recomandările redacției