O întrebare, a unui copil de cinci ani, vădit afectat de ceea ce se întâmplă în țara vecină. Ce poți să spui unui suflet inocent? Cum poți să crezi că va fi bine, când tăvălugul urii vine tot mai tare înspre noi.

Războaiele există de când e lumea, de la Cain și Abel încoace. Ei au fost  primii oameni implicați într-un conflict. De atunci și până în ziua de astăzi  războaiele nu au contenit. Ele au fost singurele moduri de rezolvare a conflictelor, din păcate. Dacă ne uităm în urmă observăm că istoria omenirii nu este altceva decât o succesiune de războaie, întrerupte  de scurte perioade de pace. Indiferent că au fost de cucerire, de apărare, de independență, de secesiune sau civile, acestea și-au făcut simțită prezența în fiecare generație. Până acum nu am știut ce implică  războiul, doar din cărți sau filme, cu toate că am prins momentul Revoluției din 89, zona în care locuiam nu a fost afectată de un real conflict. 

Ce înseamnă războiul? Violentă, jaf, sărăcie, foamete, moarte, suferința, boală, violuri, nedreptate, minciună, crimă, toate acestea ne afectează la maxim, de la mic la mare.

Ce anume face ca războaiele să fie un semn al sfârșitului, din moment ce întreaga istorie a umanitații este marcată de prezența lor ? Iată câteva argumente:

Întotdeauna au existat conflicte, locale sau regionale, dar până la războaiele mondiale,  niciodată lumea nu a devenit în întregime un cazan clocotind de ură, violență și crimă, ca în cazul celor două războaie mondiale.

Pe măsură ce trece timpul, războaiele devin tot mai distrugătoare. Dacă Primul Război Mondial a fost un război al invalizilor, dat fiind faptul că armele nu erau atât de sofisticate ca astăzi, cel de-al Doilea Război Mondial nu a lasat atât de mulți invalizi, însă a făcut peste 50 de milioane de victime.

Cu trecerea vremii, nu doar violența omului a crescut, dar și tehnologiile de luptă s-au dezvoltat, sporind forța de distrugere a armelor. 

Din 6 august 1945, omenirea a intrat într-o nouă era , cea atomică. De atunci desupra planetei noastre se adună, tot mai mulți  și mai întunecați, nori, cei ai razboiului nuclear.

Din păcate, de două săptămâni, a început un nou conflict, care, pe zi ce trece are tendința de a se globaliza. Și ceea ce ne sperie, pe noi ca români, este faptul că suntem extrem de aproape de ,,foc”. Dacă în  trecut când se luptau două popoare, undeva pe glob, nu era cazul ca alte popoare să se neliniștească. Acum  situația s-a schimbat radical.  Un război așa zis ,,local” riscă să degenereze într-o nouă conflagrație mondială.

La toată nebunia asta adăugăm și exacerbarea spiritului nationalist , ,,un neam se va scula împotriva altui neam” , ,, un frate va lupta împotriva altui frate” și  tabloul devine complet.

Din păcate ,,spiritul demonic” al naționalismului bântuie în lumea întreagă, făcând ca țări în care popoarele au trăit în pace și armonie să se urască acum de moarte. Scenariile făcute cu privire la eventualitatea izbucnirii unui al treilea război mondial sunt acum  cât se poate de sumbre, ducându-ne chiar  la concluzia că viața ar disparea complet de pe frumoasa noastră planetă albastră, din cauza unor ,,nebuni de la butoanele lumii”.

În cazul unui atac nuclear, doar prin explozia a 1% din întregul arsenal nuclear, s-ar produce atâtea modificări geo-climaterice încât viața ar deveni imposibilă.

Savanții spun că explozia va duce la dispariția luminii solare timp de câteva luni, temperatura va scăda până la -20* C. Va exista o creștere a radiațiilor nocive de circa 4-5 ori, ceea ce ar însemna moartea tuturor speciilor de animale. Poate exista un scenariu mai sumbru decât ăsta ?

Stăm și privim îngroziți la imaginile războiului, dar oare ,,marile puteri” ce fac? Oricâte buncăre ai avea și oricât de sofisticate ar fi, când vor ieși din ele viața pe pământ nu va mai exista.

Acesta este războiul, ,,dragul mamei”…

Recomandările redacției