traficÎn urma cooperării cu autorităţile judiciare din Germania şi Belgia, două persoane suspectate că fac parte dintr-o grupare specializată în trafic internaţional de heroină, au fost reţinute, marţi, la Arad.
Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţi Organizate Arad şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Arad au depistat şi reţinut două persoane suspectate de conducerea şi finanţarea un grup criminal organizat, specializat în traficul internaţional de heroină. Cei doi lideri ai grupării sunt o femeie de 43 de ani, şi un tânăr de 26 de ani, care s-au dovedit a fi mamă-fiu.
Pentru realizarea probatoriului, anchetatorii au cooperat cu autorităţile judiciare din Germania şi Belgia. În urma cercetărilor efectuate, au rezultat indicii că din grup fac parte cinci persoane, toate din Arad, care sunt suspectate că transportau heroină, cu avionul, pe relaţia Turcia – Belgia – Olanda sau Turcia – Germania – Olanda. Procurorul de caz a dispus reţinerea celor doi suspecţi, aceştia fiind prezentaţi magistraţilor Tribunalului Arad cu propunere de arestare preventivă.
„În Turcia, li se pregăteau nişte valize speciale. Cele două persoane care au fost prinse în Dusseldorf, una într-un avion de 12.30 şi cealaltă într-un avion de 16.30. Drogurile erau disimulate în partea de jos a valizelor. „Cărăuşilor” le-au fost asigurate cheltuielile de deplasare şi cazare în străinătate de finanţatori. Am depistat documente bancare cu sume virate în conturi ban­­care pentru transport, mâncare, toate cheltuielile fiind plătite intergral. Pentru serviciile oferite, transportatorii primeau între 2.000 şi 4.000 de euro”, a declarat procurorul DIICOT Arad, Marius Codrin.
Trei dintre suspecţi se află în arest în Belgia şi Germania, iar în urma acti­vităţilor desfăşurate de poliţişti şi procurori, în cursul zilei de marţi, au fost reţinuţi cei doi finanţatori şi coordonatori ai grupării.
Cei doi, o femeie, de 43 de ani, stabilită în Olanda şi un bărbat, de 26 de ani, stabilit în Austria, au fost depistaţi şi reţinuţi în municipiul Arad, fiind suspectaţi că, în cursul anilor 2010 – 2011, ar fi racolat mai mulţi bărbaţi din Arad, pe care i-ar fi plătit cu sume cuprinse între 2.000 şi 4.000 de euro, pentru a transporta peste 12 kilograme de he-roină.
„Împreună cu poliţiştii de la Crimă Organizată, am reuşit depis­tarea unui grup de trafic interna­ţio­nal, care au desfăşurat trei transporturi de heroină, pe ruta România-Turcia-Germania-Belgia, care au fost ordona­te de către cei doi membrii ai gru­pului. Drogurile au fost transportate la Dusseldorf, Istanbul şi Bruxelles. În străinătate, au fost con­damnaţi trei dintre inculpaţi, iar cei doi lideri au fost reţinuţi de către DIICOT Arad, şi au fost prezentaţi cu propunerea de arestare preventivă. Ei au coordonat, organizat şi finanţat toată operaţiunea”, a mai spus Marius Codrin. Pe numele celor două persoane au fost emise mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, sub aspectul săvâr­şirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, organizarea şi finanţarea traficului internaţional de droguri de mare risc.
Cele două persoane vor fi judecate de către autorităţile arădene şi riscă să primească de la 15, până la 28 de ani închisoare pentru trafic ilegal de droguri. Suspecţii şi-au exprimat dezamăgirea de a nu fi judecaţi în Germania, unde, de asemenea, erau căutaţi, deoarece legislaţia este mai blândă asupra traficanţilor de droguri, pedeapsa maximă fiind, în jur de de 5 ani de închi­soare. În urma colaborării cu autorită­ţile germane şi belgiene, poliţiştii şi reprezentanţii DIICOT Arad, au reuşit reţinerea ultimilor doi membri ai grupării. Cercetările continuă pentru depistarea tuturor persoanelor implicate şi probarea întregii activităţi infracţionale a grupului infracţional organizat.
Claudia Gavra

Recomandările redacției