Imobiliarele au fost dintotdeauna o parte importantă din piaţa economică arădeană şi-au mers bine, iar agenţii imobiliari au fost mereu activi. După cum ştim, în martie, a apărut răspândirea noului virus COVID-19 și izolarea populației, iar piaţa imobiliară a scăzut, dar nu foarte mult. După revenirea din izolare, preţurile chiriilor şi vânzărilor au început încetul cu încetul să revină la normal, ba mai mult unele chirii chiar să crescă.
Cea mai bună perioadă pentru închirierea unei locuințe a fost întotdeauna după cum ştim în septembrie-octombrie când studenţii se întorc în centrele universitare. În acest an lucrurile au stat puţin diferit. Dacă în anii trecuţi în agenţiile imobiliare au fost pline de studenţi veniţi să studieze în Arad, pentru a-şi căuta o chirie convenabilă, anul acesta cererea la chirii a scăzut mult, faţă de cum a fost în anii precedenţi.
Având în vedere situaţia actuală, pentru că desfăşurarea cursurilor este online, majoritatea studenţilor care caută chirii sunt străini sau vin din alte oraşe. Majoritatea cursurilor se desfăşoară aproape la fel de intens și online ca şi în facultate.
De asemenea sunt şi studenţi care se întorc în judeţ, pentru a fi mai aproape de facultate şi pentru a avea mai multe posibilităţi.
Fiecare student are propriile cerinţe la chirii, pentru un anumit student, este necesar să găsească o locuinţă decentă şi situată într-o zonă cât mai liniştită şi cât mai aproape de facultate.
Bugetul unui tânăr diferă după posibilităţi, dar majoritatea apelează la garsoniere sau apartamente cu un confort pe măsura preferințelor și bineînțeles, bugetului.
Preţurile pornesc de la aproximativ 200 de euro, la aceasta adăugându-se şi cheltuielile lunare.
Chiar şi fără studenţi există proprietari care îşi scot locuințele pe piață cu prețuri destul de ridicate, pentru a le da în chirie, pentru a nu pierde sumele de bani aferente câtorva luni.
În concluzie piaţa imobiliară nu este foarte afectată, chiar dacă în alţi ani a fost mult mai activă, mai ales în la începutul anului universitar.
Alexandra Bruţiu

Recomandările redacției