Managerul Filarmonicii de Stat Arad, dr. Alin Văcean, îşi lansează cartea la „Scienta”

0
176

Alin VaceanLibrăria „Scienta” va găzdui în această seară o nouă lansare de carte. Este vorba de un studiu al improvizaţiei în muzică, semnat chiar  de managerul Filarmonicii de Stat Arad, dr. Alin Văcean: „Improvizaţia are legile ei şi se supune anumitor reguli şi exigenţe – care nu au fost şi care încă nu sunt întotdeauna clare şi bine explicate. Tinerii instrumentişti trebuie formaţi în această direcţie – metodologia improvizaţiei trebuie să reprezinte aparatul lor de lucru. Se simte aşadar nevoia creării unui cadru organizat al improvizaţiei”, notează acesta, în legătură cu subiectul pe care l-a abordat.

Vor prezenta cartea „Improvizaţia- fenomen procesual în creaţia muzicală în raport cu tehnicile elaborate”, publicată la editura „Risoprint” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Constantin Rîpa (referent ştiinţific) şi dirijorul dr. Dorin Frandeş. Cel care semnează o recenzie recent realizată a cărţii redactor-şef al ziarului „Glasul Aradului”, dr. Doru Sinaci, va fi, de asemenea, prezent la lansare. „Cartea lui Alin Văcean este un produs muzicologic de mare valoare, util atât pentru cercetarea ştiinţifică, dar mai ales pentru interpreţi, întrucât conştientizează problema improvizaţiei, care pare să devină din nou subiect de actualitate”, menţionează prof. univ. dr. Constantin Rîpă în prefaţa acestei cărţi. „În prima parte a lucrării sale, profesorul şi compozitorul dr. Alin Văcean defineşte sensurile noţiunii de improvizaţie muzicală, propunând şi un recurs la istoriografia problemei. În partea a doua, autorul analizează originile americane ale improvizaţiei muzicale – de unde şi premisa suprapunerii cu jazzul – precum şi extensia europeană  a fenomenului muzical cercetat, inclusiv în ceea ce priveşte şcoala românească de compoziţie. Finalul cercetării prezintă o analiză aplicată a unei lucrări de referinţă pentru aleatorismul românesc –  «Ritual pentru setea pământului»de Myriam Marbé.”, completează dr. Doru Sinaci.

Arădenii vor fi aşteptaţi la ora 19.00 pentru a participa la acest eveniment, în cadrul căruia improvizatorii arădeni Alin Văcean (la pian) şi Lucian Nagy (la saxofon)-adică  „Meistersingeri”- vor permite publicului să se bucure, aşa cum se cuvine,  şi de un pic de muzică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.