OLYMPUS DIGITAL CAMERAReforma sistemului de sănătate ar putea avea şi consecinţe negative asupra stării de sănătate a populaţiei. Reducerea cheltuielilor din sănătate este mai mult decât necesară, sistemul sanitar fiind permanent la limita prăbuşirii, însă viaţa pacientului ar trebui pusă mai presus de orice. Conducerea Ministerului Sănătăţii va lansa cât de curând proiectul pilot privind statutul spitalelor, care se va aplica, timp de un an, pe 12 unităţi spitaliceşti din ţară. Aradul speră, de această dată, să nu fie inclus pe lista celor 12 spitale pilot. „Nu mi-aş dori ca Spitalul Judeţean să intre în acest proiect pilot. Avem foarte multe de făcut şi aş prefera să nu facem parte din acest proiect. De câţiva ani de zile am fost tot des­chizători de drumuri, pe post de «pilot» şi m-am cam săturat. Sigur că dacă vom fi incluşi în acest proiect va trebui să ne supunem, însă priorităţile noastre sunt altele acum. Noile prevederi ale Legii Sănătăţii sunt foarte bune, însă nu în totalitate. Se doreşte să se pună tot mai mult accentul pe tratarea pacientului în ambulatoriu şi reducerea cazurilor spitaliceşti. Cum pot eu însă să refuz internarea unui pacient aflat în stare critică, să-i închid uşa spitalului în nas? La discuţia pe care am avut-o cu ministrul Sănă­tăţii, l-am întrebat cine îşi poate asuma răspunderea de a lăsa un pacient acasă, când starea lui este gravă?“, ne-a declarat dr. Teodora Olariu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Proiectul pilot privind statutul spitalelor se aplică pe 12 spitale pilot, timp de un an. Se urmăreşte scoaterea spitalelor publice din categoria instituţiilor publice bugetare, flexibilizarea cadrului lor de funcţionare şi încurajarea găsirii de soluţii manageriale pentru o activitate mai eficientă. Spitalului i se va da posibilitatea de a alege statutul sub formele prevăzute de lege: regii autonome, societăţi comerciale cu capital de stat sau ONG-uri cu proprietari statul sau comunităţile locale. În schimb, nu se poate schimba forma de organizare şi destinaţia. Ele rămân spitale de stat (cu proprietar administraţiile locale sau Ministerul Sănătăţii).
Toate spitalele publice vor primi statutul de utilitate publică şi vor putea beneficia de fonduri bugetare. Spitalele vor putea opera după un buget global, spre deosebire de situaţia actuală când trebuie să aştepte rectificarea bugetară.
Unităţile vor avea posibilitatea înregistrării ca plătitoare de TVA şi deducerii TVA-ului aferent achiziţiilor, având ca efect diminuarea costurilor şi majorarea lichidităţilor. De asemenea, vor avea posibilitatea de a contracta împrumuturi financiare, de a calcula şi introduce în costuri amortizarea bunurilor şi de a constitui fond propriu de dezvoltare.
Reprezentanţii ministerului susţin că având în vedere resursele limitate, sistemul sanitar nu se mai poate susţine în ma­niera în care funcţionează la ora actuală, concentrat pe spitale, care fac internări nejustificate sau fictive şi sunt cele mai mari consumatoare de resurse. Până acum pacientul mergea la spital pentru orice. De acum înainte pachetul de bază oferă pacienţilor acces mai uşor la tratament prin medicul de familie şi de ambulatoriu. Con­comitent, va creşte finanţarea pentru me­dicina primară şi pentru ambulatoriul de specialitate, unde se pot furniza aceleaşi servicii ca în spital cu costuri mai mici.

Recomandările redacției