Să ne imaginăm un scenariu neplăcut: o casă mistuită de flăcări în toiul nopţii, din mjlocul cărora proprietarul iese disperat şi apelează la vecinul său pentru a-l ajuta să stingă focul care îi distruge agoniseala şi munca grea de o viaţă. Numai că vecinul în loc să îl ajute sau măcar să îl consoleze dacă nu poate să facă altceva, îi reproşează că a avut nesimţirea să îi bată la uşă îmbrăcat necuviincios, în pijamale.

Cam aşa mi se pare atitudinea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, în faţa celor câtorva sute de persoane, care de fapt au reprezentat zeci de mii de oameni, sclavi ai băncilor, şi care au participat la un marş în Capitală pentru susţinerea legii dării în plată şi împotriva conducerii BNR care s-a opus proiectului în forma actuală. Mitingul a fost unul de susţinere a legii dării în plată şi împotriva abuzurilor sistemului bancar. Unii dintre cei veniţi au fost din Oradea, Mureş sau Constanţa şi s-au oprit în faţa sediului BNR unde au cerut demisia guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Tot în semn de protest faţă de poziţia conducerii BNR care este împotriva legii dării în plată în forma actuală, protestatarii au aruncat cu monede pe scările din faţa sediului BNR. Aceştia au comentat că Legea dării în plată nu este doar pentru câteva zeci de mii de disperaţi pe care îi dispreţuiesc BNR şi lobby-ul bancar, ci şi pentru viitorii împrumutaţi. Creşterea dobânzilor în perioada următoare va duce şi la creşterea ratei neperformanţelor în programul Prima Casă.

Cum spuneam, reacţia lui Mugur Isărescu a fost una cel puţin neaşteptată, aş putea-o cataloga mai degrabă cinică. În loc să aibă cel puţin înţelegere faţă de problemele grave cu care se confruntă oamenii din cauza lipsei de umanitate a băncilor, dacă nu chiar să încerce să găsească o soluţie, Mugur Isărescu a început să o dea pe patriotism, susţinând teoria fluieratului. Fals, din punctul meu de vedere. „Gestul celor care au aruncat cu banii pe treptele BNR echivalează cu terfelirea tricolorului sau cu fluieratul atunci când se cântă imnul naţional. Eu nu ştiu ce au gândit organizatorii acestui marş. A arunca cu bani înseamnă risipă. Oare asta au vrut organizatorii să spună? Sper din toată inima că nu au vrut să transmită acest lucru, ci mai degrabă că au dorit să facă zgomot“, a explicat Isărescu. Explicaţia sa sună ceva de genu: mi se rupe mie de problemele voastre, că vă scoate „sfânta“ bancă afară din casă şi că odraslele progeniturilor, progeniturilor voastre rămân datoare până-n veci; grav este că aţi zgâriat mânânţeii de 01 ban sau 05 bani, pe care mintiuţa mea genială i-a conceput. Pentru că alte măsuri de organizare salvatoare a monedei naţionale sau a economiei româneşti nu au conceput mintiuţa lui Mugurel. Suntem în acelaşi rahat economic de la Revoluţie încoace, însă foarte puţini conştientizează că o mare vină pentru această situaţie o poartă şi guvernatorul BNR.

Recomandările redacției