maria radna 1Mii de oameni, romano şi greco-catolici, au celebrat în acest weekend, la Mă­năstirea Maria Radna, din oraşul Lipova, Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, mănăstirea fiind cel mai important loc de pelerinaj pentru credincioşii celor două confesiuni.
După cum este cunoscut deja de către toată lumea, în fiecare an,  în zilele de 7-8 septembrie, cu ocazia sărbătorii religioase „Naşterea Maicii Domnului”(„Sf. Maria Mică”), la fel ca şi în zilele de 14 – 15 august a fiecărui an (când este sărbătorită sărbătoarea religioasă „Adormirea Maicii Domnului”), are loc TÂRGUL BIANUAL „MARIA RADNA”, organizat de către Primăria Oraşului Lipova în colaborare cu toate celelalte instituţii de ordine publică din oraş, dar şi cu bisericile catolice şi ortodoxe de pe raza localităţii.
Astfel, cu această ocazie, au loc slujbe religoase în cadrul Mănăstirii Franciscane „Maria Radna” din Lipova – obiectiv  cu potenţial foarte mare de atractivitate religioasă şi turistică în zona noastră – dar şi în cadrul celorlalte biserici catolice şi ortodoxe din oraş, credincioşii romano-catolici, greco-catolici şi ortodoxi venind în pelerinaj de la mari distanţe, în grupuri organizate sau individual.
Şi în acest an, cu prilejul acestei  mari sărbători religioase, la Lipova, a fost organizat, de către Primăria Oraşului Lipova, TÂRGUL BIANUAL „Maria Radna”.
Sute de pelerini din toată ţara, dar şi din Ungaria, Austria, Germania şi Bulgaria au fost prezenţi la Lipova , unde au vizitat şi în acest an, începând de vineri 6 septembrie, până duminică 8 septembrie, inclusiv,  Mănăstirea Radna din Lipova-Arad şi au participat la slujbele care au fost oficiate în mai multe limbi (maghiară, croată, bulgară, germană şi română).
Conform tradiţiei, în ziua Naşterii Maicii Domnului, pelerinii urmeaza Calea Crucii, pe dealul din spatele mănăstirii. Ei cu­leg din pădurea de stejari muguri asemuiti cu lacrimile Fecioarei Maria. Se spune că mugurii îi feresc de boli şi de necaz.
La fel ca şi în anii precedenţi, ceea ce a devenit o reală tradiţie, a fost îndeplinită şi acum. Astfel că, şi de această dată, au fost prezenţi comercianţi ambulanţi din totă ţara dar şi din străinătate (în special din Ungaria), aceştia expunându-şi produsele alimentare şi nealimentare, artizanale dar nu numai,  în standuri amenajate de către ei înşişi pe domeniul public de pe str. Împăratul Traian – aflată în imediata apropiere a Mănăstirii „Maria Radna” –  de-a lungul întregii străzi, pe o suprafaţă de sute de metri patraţi, în timp ce comercianţii de obiecte religioase (icoane, statuete, brăţări, etc.) au avut permisiunea de a-şi amenaja standurile chiar pe platoul din faţa Mănăstirii „Maria Radna”.
Mobilizarea extraordinară de forţe din partea organizatorilor (Primăria Oraşului Lipova, Poliţia Lipova, Serviciul Public Voluntar de Pompieri Lipova, etc.) a fost una remarcabilă şi  cu această ocazie,  în ceea ce priveşte asigurarea ordinei şi a liniştii publice în aceste zile, având în vedere numărul foarte mare de participanţi, de ordinul miilor, în fiecare an, veniţi din toată ţara dar şi din străinătate.
De asemenea, prezenţa reprezentanţilor Poliţiei Lipova a fost una foarte importantă, aceştia asigurând coordonarea traficului rutier – unul foarte intens în toate cele 3 zile – fiind evitate în acest fel orice gen de incidente rutiere sau blocaje în trafic.
Pe această cale, Primăria şi Consiliul Local al Oraşului Lipova doresc să transmită mulţumiri tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eve­niment şi care prin activitatea lor au asigurat bunul mers al lucrurilor pe parcusul întregii perioade.
Astfel că, Mănăstirea Maria Radna şi-a încheiat şi ultimul târg al acestui an, acesta fiind  unul frumos, cu foarte mulţi vizitatori de diferite naţionalităţi, care în ciuda distanţei s-au reunit pentru încă o dată la Lipova cu ocazia acestei mari sărbători religioase – „Naşterea Maicii Domnului”.

Recomandările redacției