catlaneMii de arădeni au fost prezenţi astăzi la Ştrandul Neptun, acolo unde s-au putut din nou bucura de muzică populară şi mâncare gustoasă în ultima zi a ediţiei 2014 a Zilelor Aradului, eveniment anual organizat de primăria municipiului.

Dimineaţa plăcută, deşi noroasă, a facilitat desfăşurarea Festivalului Internaţional de Folclor „Aşa-i jocul pe la noi”, care a debutat la ora 9.00, Festivalul Cătlanelor luând start de abia în jurul orei 10.00.  Mâncarea a fost gata mult mai târziu, când deja se însorise, însă s-a terminat rapid, în jurul orei 15:20 cătlanele fiind…goale.

Mâncare bună şi ieftină, bere, distracţie

Mii de porţii de mâncare- tocăniţe, gulaşuri, mâncăruri pe bază de peşte- au fost din nou preparate în cele peste douăzeci de cazane puse la dispoziţie de organizatori.  Printre cei cu standuri s-au numărat primăriile Zerind, Pecica, Secusigiu, Covăsânţ şi Primăria Municipiului Arad, Patronatul Medicilor de Familie din Arad,  Asociaţia Sudorilor, Centrul de Dezvoltare, Poliţia Locală, firme şi chiar bucătari independenţi precum Uica Mihai, aşa cum s-a mai întâmplat şi în alte ediţii. Cei de pe Ştrand au putut gusta şi din preparate cu specific maghiar, pregătite de bucătari veniţi special din Elek şi Gyula. „Venim la Cătlane în primul rând să ne distrăm. Până acum am fost an de an; ne adunăm să vorbim, să mâncăm bine… Avem aici stand oameni care muncesc enorm, chiar femei care muncesc în jur de 14 ore pe zi”, a spus Marin Crişan, în calitate de secretar al filialei arădene a Asociaţiei Sudorilor, o asociaţie care are planuri mari, planuri despre care vom mai scrie într-un alt articol.

Ca de obicei, oamenii au luat cu asalt standurile şi s-au îngrămădit la cozi încă dinainte de a se anunţa că masa poate fi servită. Mâncarea era însă ieftină- 3 lei/porţie, băutura le făcea cu ochiul şi peste tot domnea voia bună.

Deşi investiţiile au fost semnificative, fondurile urmează să fie donate instituţiilor de protecţie socială, astfel încât cei mai mulţi au rămas şi cu cugetul împăcat.

Concerte de final

Nici Centrul nu a fost lipsit de animaţie, pentru că aici a continuat Târgul Estival, iar elevii de la Liceul de Arte „Sabin Drăgoi” s-au prezentat, de la ora 19, în faţa publicului cu un concert special pregătit.

Ediţia 2014 a Zilelor Aradului s-a încheiat cu un spectacol folcloric susţinut de Ştefan Muntenaş, Nelu Zadic, Lucian Zadic, Ansamblul şi Orchestra Rapsozii Zărandului, împreună cu invitaţii Cristian Pomohaci, Mariana Anghel şi Cornel Borza, pe Ştrandul Neptun.

Recomandările redacției