Cea mai bună informaţie în prag de Crăciun vine de la nutriţio­nişti, care susţin că mâncă­ru­rile tradiţionale stimulează imuni­­- tatea organismului, astfel că cei care consumă lebăr, tobă, cârnaţi şi alte astfel de preparate sunt mai puţin predispuşi la răceli şi gripe. Atenţie, însă, toate acestea trebuie consumate în cantităţi moderate, scrie Click.
Toate aceste preparate conţin vitamina D care ajută și la combaterea infecţiilor respiratorii. Un experiment condus de profesorul Carlos Camargo de la Şcoala de Medicină Harvard, care a testat efectele vitaminei D pe circa 250 de copii, arată că cei care consumă acest tip de alimente au o imunitate mai mare. După o cură de câteva săptămâni, micuţii şi-au redus cu 50% riscurile de îmbolnăvire, scrie doctorulzilei.ro.
Medicii spun însă că iarna, mai mult ca în oricare alt anotimp, nu asimilăm o cantitate suficientă de vitamina D.
„Vitamina D se fabrică în piele sub acţiunea soarelui, aşa că este foarte indicat să vă expuneţi cel puţin faţa şi mâinile razelor în zilele de iarnă mai însorite. Mâncărurile tradiţionale de Crăciun pot avea efecte nebănuite. Dacă facem asta de 2-3 ori pe săptă­mână, e perfect. Surse alimentare sunt lactatele, untul, peştele, dar şi produ­sele tradiţionale cu viscere caltaboş, lebăr, tobă”, spune nutriţionistul Corina Zugravu, potrivit sursei citate.
„Atenţie, nu consumaţi mâncăruri tradiţionale în exces!”
40 de miligrame este doza zilnică recomandată de vitamina D pentru adulţi, iar 25 de miligrame, pentru copii, explică specialiştii în nutriţie. Tot ei mai spun că în general, în preajma Sărbătorilor, ten­dinţa de a consuma exagerat astfel de preparate anulează efectele lor bene­fice.

Recomandările redacției