mandruAsociaţia ARAD – Arhitectură/Responsabilitate/Apartenţă/Dăruire vă invită la un eveniment de amploare care va avea loc pe 11 martie, de la ora 19.00,  în sala „Studio” a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, eveniment în cadrul căruia va fi prezentat proiectul „Mândru că-s arădean” şi se vor purta discuţii despre oraşul nostru. Iniţiatorii acestui proiect- Brigitta Andrea Saszet, Mihaela Popa şi Adrian Rotar- îşi propun să aducă în faţa voastră atât oameni simpli, cât şi personalităţi arădene, într-o dezbatere despre Arad, din perspective diferite. „Vom vedea Aradul prin ochii unui arhitect, ai unui pictor, ai unui muzician, ai unui istoric, ai unui creator de modă, etc. Vom descoperi sau vom redescoperi patrimoniul și moștenirea unui oraș care era de multe ori comparat cu Viena. În urma acestei întâlniri vom învața să ne prețuim istoria pentru a putea să ne construim un viitor; ne vom păstra identitatea și nu vom mai asista nepăsatori la decăderea și prăbușirea micii Viene de pe Mureș”, a declarat Brigitta Andrea Saszet.

Mai multe personalităţi (artişti, sportivi, jurnalişti etc. ) au pozat deja cu pancarte „Mândru că-s arădean”, proiectul cucerindu-i încet pe oamenii de rând, dar şi pe arădenii care locuiesc în străinătate.

Iată, mai jos, comunicatul de presă trimis de organizatori:

COMUNICAT DE PRESĂ

De ce ARAD-Arhitectura/Responsabilitate/Apartenta/Daruire?

Pentru că noi suntem arhitecții destinului nostru și al orașului în care devenim responsabili, de care simțim că aparținem și căruia îi dăruim din timpul și pasiunea noastră. Acest lucru ne definește ca oameni, cetățeni ai unei urbe care nu vrea sa îți uite trecutul spre a putea avea un viitor minunat.

Cine suntem?

Suntem cei care vor spune o poveste frumoasă despre Arad, orașul în care fiecare dintre noi se regăsește. Vrem ca toată lumea să se simtă acasă în acest oraș și să își găsească povestea.

Ce ne dorim?

Aradul traiește prin noi! Murim câte puțin cu fiecare cărămidă căzută, cu fiecare poveste uitată, cu fiecare gest de nepăsare fața de orașul nostru! Iubirea pentru Arad ne îndeamnă să nu ramânem nepăsători și să începem să dăruim și noi ceva orașului.

Proiectul nostru

Prima componentă a proiectului constă în organizarea de tururi ghidate pentru arădeni cu scopul de a descoperi împreună povestea Aradului cu arhitectura lui Szantay și Tabacovici, cu dăruirea unor oameni ca Szalacs Gyula, cu simțul răspunderii unor înaintași ca și Vasile Goldiș și cu apartenența noastră a tuturor la această urbe care poate și trebuie să își recapete farmecul vremurilor de altădată.

În 6 iulie 2013 am pornit în prima aventură în Arad pe un traseu de la Gara Arad până în Parcul Reconcilierii, traseu care ne-a învățat să ridicăm privirea, să privim orașul în ansamblul său  și să ne bucurăm de comorile arhitecturale și poveștile ascunse ale Aradului.

În dupa amiaza zilei de  21 iulie 2013  povestea Aradului a continuat cu un nou tur care și-a propus să aducă arădenii mai aproape de oraș, să aflam povești știute și neștiute, Dl. Horia Truța ne-a depănat povestea fascinantă a Turnului de Apă.  Astfel am avut ocazia să “urcăm” spre “donjonul” acestui “Far” al Aradului.

În 21 septembrie 2013 cu ocazia Zilei Porților Deschise am avut oportunitatea de a face un tur pentru a descoperi Cetatea Aradului.

A doua componentă a proiectului constă în prezentarea unor personalități, oameni de cultură,  sportivi, etc.  fotografiați în fața unui loc drag din Arad, însotiți de pancarta “Mândru că-s arădean” și de un mesaj de dragoste și apartenență pentru oraș.

A treia componentă a proiectului se apropie mai mult de arădeni și va oferi o perspectivă unică asupra a ceea ce înseamnă să fii arădean și a sentimentului de apartanență locală și constă în prezentarea unor  cetățeni, arădeni, oameni simpli pozați în oraș cu pancarta “Mândru că-s arădean” și de un mesaj de dragoste al acestora pentru oraș.

A patra componentă a proiectului se apropie de tinerii și copii arădeni. La solicitarea școlilor și a diferitor persoane se organizează tururi ale Aradului pentru diferite categorii de tinerii, elevi,  clasele V- VIII, VIII- XII, studenți cu scopul de a le prezenta povestea orașului.

Anul acesta vom participa în programul “Școala Altfel” . În saptămâna dinainte de intrarea elevilor în vacața de primăvara în școli se organizează programul “Școala Altfel”, “Să știi mai multe ca să fii mai bun” prin care se vor desfășura activităti extracuriculare cu scopul de a dezvolta aptitudinile și cunoștiintele elevilor.

În 11  martie 2014  vom organiza un eveniment de amploare la Sala Studio, Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad în care vom prezenta proiectul publicului dar vom purta și discuții interesante despre Arad.

Evenimentul “Mândru că-s arădean” își propune să aducă în fața voastra atât personalități arădene cât și oameni simpli într-o dezbatere despre Arad din perspective diferite. Vom vedea Aradul prin ochii unui arhitect, ai unui pictor, ai unui muzician, ai unui istoric, ai unui creator de modă, etc. Vom descoperi sau vom redescoperi patrimoniul și moștenirea unui oraș care era de multe ori comparat cu Viena. În urma acestei întâlniri vom învața să ne prețuim istoria pentru a putea să ne construim un viitor; ne vom păstra identitatea și nu vom mai asista nepăsatori la decăderea și prăbușirea micii Viene de pe Mureș.

 

 

 

Recomandările redacției