180 de ani de la ridicarea stăvilarelor la Priza de captare Buteni-Zugău
– 9 iulie 1836, primele trei mori: Buteni, Bârsa, Aldești încep să macine;
– 30 iunie 1833, „Contractul de Asociere a Acționarilor în­cheiat în legătură cu canalul de Moară coborâtor din Crișul Alb, tras în Comitatul nobiliar Arad, confirmat cu subscrierile mânei noastre și cu sigiliul viu al nostru“;
– 5 noiembrie 1840, apa a udat malurile Canalului și a mânat ro­țile a 13 mori, de la izvor și până la vărsare în Crișul Alb, punctul terminus fiind localitatea Vărșand, după un parcurs de 92 km.

Canalul Morilor nu poate fi administrat sau exploatat sectorial. Unitatea Canalului rezidă în mo­dul de gândire, proiectare, construcție și finalitatea lui, în rorlul, funcțiile și funcționalitatea Cana­lului.
Art. III din Convenție (15 iulie 1842) legiferează dorința testamentară a subscrișilor actului fundamental „Interesul fiecărui societar al Canalului Morilor este de nedespărțit unul de al celullat, așa se explică faptul că această Asociație este de neîmprăștiatpe vecie“.
Canalul Morilor și Morile de pe linia lui sunt opere arhitecturale, Canalul fiind monument de construcție hidrotehnică și antropic, dătător și primitor de viață, reali­zat să existe pe vecie.
Invit toate instituțiile și organismele județului Arad să demareze acțiuni și întâlniri cu finalități care să stabilească planuri concrete ale acțiunilor care vor marca cei 180 de ani de existență a Canalului Morilor, în perioada 30 iunie – 9 iulie 2016. Localitățile riverane Canalului sunt: Pilu, Șiclău, Socodor, Nădab, Zărand, Seleuș, Ineu, Bocsig, Bârsa, Buteni.
La mulți ani „Canalul Morilor“! Îți doresc o curgere neîntreruptă a apei în albie șiexistența ta întru veșnicie.
Aurel Dragoș, autorul Monografiei Canalul Morilor, apărută la University Press, Vasile Goldiș Arad 2011

Recomandările redacției