În cadrul parteneriatului științific dintre Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi Universitatea Sorbona Nouvelle – Paris 3 o delegaţie a UVVG, a participat, zilele trecute, la Paris, la o manifestare ştiinţifică dedicată Centenarului Marii Uniri – „România Centenară: Traduceri-con- textualizare istorică şi culturală Franţa-România”.
Evenimentul a fost organizat de către Departamentul de Studii Italiene şi Române din cadrul Universităţii Sorbona Nouvelle – Paris 3 în colaborare cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi a fost coordonat de Alvaro Rocchetti, profesor universitar emerit la renumita universitate franceză, redactor şef al revistei „Studii de Ştiinţă şi Cultură”, editată de UVVG.
La evenimentul înscris în acţiunile susţinute şi organizate de UVVG în anul Centenar al Marii Uniri, au participat prof. Lauren Michaud, din partea Federaţiei Europene a Educaţiei, Paris (F.E.D.E.), care a transmis mesajul prof. dr. Claude Vivier Le Got, preşedintele Federaţiei Europene pentru Educaţie (FEDE), Andreea Teletin, lector de limba română la Universitatea Sorbona Nouvelle – Paris 3, France, Eudochia Volontir-Sevciuc, Universitatea Sorbona – Paris 4.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a fost reprezentată de prof. Vasile Man, director, fondator al revistei Studii de Ştiinţă şi Cultură, Viviana Milivoievici, cercetător ştiinţific dr. la Academia Română Filială Timişoara, Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, director adjunct al revistei „Studii de Ştiinţă şi Cultură”, Mădălina Iacob, redactor la revista „Studii de Ştiinţă şi Cultură”.
În deschiderea lucrărilor, profesorul universitar emerit Alvaro Rocchetti a menţionat buna colaborare dintre Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi Universitatea Sorbona Nouvelle – Paris 3, importanţa promovării bilaterale ale celor două culturi romanice: franceză şi română, prin revista „Studii de Ştiinţă şi Cultură”, editată de UVVG, precum şi lansarea unor cărţi de literatură, apărute în ediţii bilingve române-franceze.
Sub genericul România Centenară, prof. Vasile Man a prezentat Cuvântul de Salut din partea prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedinte, rector fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, vicepreşedinte FEDE, prin care a fost transmis un Cordial Omagiu dedicat armatei franceze, conduse de generalul Henri Mathias Berthelot la instaurarea administrației româneşti în anul 1919, inclusiv în oraşul Arad, capitală politică a Marii Uniri: „După înfrângerile din toamnă anului 1916 generalul Henri Mathias Berthelot a fost cel care a reorganizat armata română în iarna anilor 1916-1917, pregătind-o pentru marile bătălii din 1917. Prin reorganizarea armatei, numeroşi ofiţeri şi subofiţeri care făceau parte din Misiunea Militară Franceză au ajuns în rândul celor mai importante unităţi militare române, fapt ce a avut un puternic impact moral, aducând speranţă în rândul românilor. În decembrie 1918, ca urmare a unei solicitări a Consiliului Dirigent, Berthelot a vizitat Banatul şi Transilvania. El ajunge la Arad la 29 decembrie 1918, unde a fost întâmpinat de mii de români din zona Aradului. Martor al ororilor comise la Arad, generalul Berthelot a făcut demersuri pentru instaurarea ordinii. În acest sens a cerut maghiarilor înarmaţi să nu mai provoace distrugeri şi să respecte condiţiile impuse de armistiţiu. Ca urmare a evenimentelor de la Arad generalul a ordonat deplasarea de la Timişoara la Arad a unui detaşament francez, fapt ce a determinat retragerea trupelor maghiare înarmate şi trecerea oraşului sub „protecţia armatei franceze”, iar după intrarea trupelor franceze în Arad, în 31 decembrie 1918 comandantul acestora şi primarul oraşului au lansat o proclamaţie comună prin care se arată că ordinea şi siguranţa publică urmează a fi asigurate de „armata franceză împreună cu poliţia şi jandarmeria maghiară”.
În Conferinţa intitulată Promovarea culturii franceze şi române prin revista Studii de Ştiinţă şi Cultură, Vasile Man a evidenţiat relaţiile istorice şi culturale, franceze şi române dintre Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Universitatea Sorbona Nouvelle Paris 3, apreciate printr-un parteneriat editorial permanent. Aceste relaţii au contribuit la prestigiul Colegiului de Redacţie, existenţa unei secţiuni permanente în revista „Studii de Ştiinţă şi Cultură”, dedicată limbilor romanice, realizarea de manifestări ştiinţifice comune, un exemplu fiind: Colocviul Internaţional EUROPA: Centru şi margine, cooperare culturală transfrontalieră, ajuns la Ediţia a VII-a, 18-19 octombrie 2018, traducerea lucrărilor unor autori români în limba franceză.
„Am fost onoraţi să răspundem invitaţiei primite din partea Universităţii Sorbona Nouvelle Paris 3 din Franţa, care a dedicat manifestarea ştiinţifică şi culturală, Centenarului Marii Uniri. În calitate de vicepreşedinte al Federaţiei Europene pentru Educaţie, organism participativ pe lângă Consiliul Europei, cu sediu la Paris, apreciez în mod deosebit prezenţa, la acest eveniment, a doamnei Lauren Michaud, care a reprezentat preşedintele FEDE pe doamna prof. dr. Claude Vivier Le Got, aleasă recent în funcţia de preşedinte al Comisiei pentru Educaţie şi Cultură, a Conferinţei OING din cadrul Consiliului Europei”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, vicepreşedinte FEDE.
Daniel Albu

Recomandările redacției