Manifestări în memoria ostaşilor români căzuţi pentru eliberarea Ungariei

0
289

Consulatul General al României la Gyula, Ungaria, prin Excelenţa Sa Florin Trandafir Vasiloni, consul general, a participat la ceremoniile desfăşurate în localităţile  Micherechi, Sarkad (Şercad) şi Gyula (Jula), din judeţul Bekes, cu prilejul sărbătorii „Ziua morţilor” (Sărbătoarea tuturor sfinţilor), tradiţională în creştinătatea occidentală. Ceremoniile au avut ca scop comemorarea ostaşilor români căzuţi în luptele pentru eliberarea Ungariei.

La Micherechi, în prezenţa reprezentanţilor primăriei locale, a profesorilor, pedagogilor, elevilor şi preşcolarilor de la şcoala şi grădiniţa din localitate şi a multor  localnici,  au fost depuse coroane de flori la monumentul ostaşilor români din cimitirul localităţii, ostaşi căzuţi în septembrie 1944 în luptele purtate după trecerea frontierei româno-ungare, la „Monumentul strămoşilor”, (inaugurat în acest an în centrul localităţii, donaţie a pr. N. Bordaşiu din Bucureşti), şi la monumentul ostaşilor maghiari-etnici români din Micherechi, căzuţi în cel de-al doilea război mondial, aflat în centrul localităţii. Elevi ai şcolii din Micherechi au prezentat un program de poezii în limba română. Au depus coroane Florin Vasiloni – consulul general al României la Gyula, Ioan Fodoreanu – consulul general al României la Szeged, Tat Margit – primarul comunei Micherechi, Bertold Netea – viceprimarul localităţii, prof. Gheorghe Petruşan – preşedintele Autoguvernării Române din judeţul Csongrad, conducerea şcolii şi a grădiniţei din localitate, reprezentanţi ai altor instituţii locale. Preotul Ioan Bun, parohul Parohiei Ortodoxe Române de la Micherechi, a oficiat slujbe de pomenire a eroilor. În aceeași zi, la sediul Primăriei Sarkad, consulul general Florin Vasiloni s-a întâlnit oficial cu conducerea primăriei, apoi  a urmat o ceremonie religioasă şi depuneri de coroane de flori la monumentul ostaşilor români neidentificaţi, şapte la număr, căzuţi în septembrie 1944 în luptele purtate după trecerea frontierei româno-ungare. Monumentul, ridicat în urmă cu câţiva ani în cimitirul orăşenesc nou prin grija Autoguvernării Minoritare Române din Sarkad, este situat alături de un altul, dedicat soldaţilor maghiari căzuţi în zonă, şi de un obelisc în cinstea soldaţilor sovietici decedaţi – mutat după 1990 din centrul oraşului Sarkad. Au depus coroane consului general Florin Vasiloni, Istvan Mokan – primarul oraşului, Tiberiu Juhasz – preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Ioan Tat – preşedintele Autoguvernării Minoritare Române, ş.a.  Preotul Ioan Bun, parohul Parohiei Ortodoxe Române din Micherechi, a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor. La manifestare au participat şi alţi reprezentanţi ai primăriei locale, locuitori din Şercad, mulţi dintre ei membri ai Autoguvernării Româneşti din localitate.

În aceiaşi zi, în organizarea Consulatului General al României la Gyula,  în cimitirul din cartierul „Oraşul mic românesc din Gyula” a avut loc un serviciu religios comemorativ, cu depunere de coroane de flori, organizat în memoria Excelenţei Sale Simion Pop, fost ambasador al României în Ungaria în perioada 1990-1992. Slujba a fost celebrată de pr. Petru Puşcaş, parohul Bisericii „Sf. Parascheva” din Gyula. Acesta a evocat memoria ilustrului diplomat decedat şi înmormântat în cimitirul din Gyula în luna mai 2008. Simion Pop, jurnalist şi scriitor, a fost, printre altele, redactor la RadiodifuziuneaRomână, redactor-şef al  revistei „România pitorească”, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor. Din opera sa, care cuprinde proză şi versuri, amintim volumele „Paralela 45”, „Amfora sabină”, „Fotograful de îngeri” şi „Sinele-Câinele”. Au depus coroane  de flori Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, şi Ioan Fodoreanu, consulul general al României la Szeged.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.