Ziua de 1 Decembrie are în acest an o semnificație profundă, Ziua Națională a României fiind sărbătorită în Anul Centenar. Prefectura a anunțat programul manifestărilor și a lansat invitația către arădeni, să se alăture autorităților, pentru celebrare.

În organizare, alături de Instituția Prefectului sunt implicate mai multe structure și institiții.

Manifestările organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri vor debuta la ora 8.30 , cu o ceremonie militară și religioasă desfășurată la „Crucea Martirilor Unirii” din Parcul Eminescu din municipiu. După primirea primirea oficialităţilor, cu Prezentarea Onorului, Salutul Drapelului de Luptă și Intonarea Imnului Național al României. Serviciul religios va fi oficiat de Înaltpreasfinția Sa Părintele Timotei Seviciu/ Preasfințitul Părinte Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, împreună cu un sobor de preoți din Arhiepiscopia Ortodoxă Arad și preotul militar al garnizoanei Arad. La final vor avea loc depuneri de coroane.

De la 9.30, pe platoul din fața Palatului Administrativ al Municipiului Arad va fi prezentat Onorul , urmat de salutul drapelului și apoi intonarea Imnului Național al României, de către corul bărbătesc „Atanasie Lipovan”, dirijat de Arhid. Asist. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean. Potrivit programului, vor urma o serie de alocuțiuni ale oficialităților, urmate de un program artistic. Momentul va fi încheiat cu defilarea gărzii comune și anume, a detașamentelor Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, Inspectoratului pentru Situații de urgență ,,Vasile Goldiș” Arad și Serviciului de Ambulanță Județean Arad. Arădenii vor puteavedea și tehnici militare, în fața Primăriei.

Invitație pentru arădeni

De la 10.45, la mormintele ,,Corifeilor Marii Uniri”: Vasile Goldiş, Ștefan Cicio Pop  şi Ioan Suciu, din Cimitirul Eternitatea se vor depune coroane de flori. Și aici, după primirea oficialităţilor, salutul Drapelului de Luptă și intonarea Imnului Național al României, va fi oficiat serviciul religios, de Înaltpreasfinția Sa Părintele Timotei Seviciu/ Preasfințitul Părinte Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, împreună cu un sobor de preoți din Arhiepiscopia Ortodoxă Arad și preotul militar al garnizoanei Arad. La final va defila garda comună. „Întrucât la 1 Decembrie vom da glas, prin toate manifestările organizate, celor mai nobile sentimente de românism, având în suflete și profunda vibrație a evenimentului major celebrat anul acesta și anume Centenarul Marii Uniri, îi invit, împreună cu toate structurile locale aparținând sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională din municipiul și județul Arad, pe toți arădenii în inimile cărora bate o inimă românească să ni se alăture și să trăim aceste emoții deosebite împreună!”, a susținut Florentina Horgea, prefectul județului Arad

Punctul culminant al evenimentelor dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri va fi de la ora 18.00 – Retragerea cu torțe a militarilor Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu”, pe traseul: Palatul Administrativ – Bulevardul Revoluției – Teatrul de stat „Ioan Slavici” – Piața Avram Iancu – str. Nicolae Bălcescu – Podul Decebal – Cazarma Cetate.

Recomandările redacției