clioSala Clio găzduieşte până pe 23 martie o expoziţie de documente manuscrise vechi şi noi, juxtapuse contextual -„democratic”, dar cu sens-  de Mihai Stoica.  „Expoziţia pe care o propun încearcă să pună în evidenţă aceste elemente exterioare şi marginale, dar inedite, care sălăşluiesc în diversele manuscrise pe care le deţine Biblioteca Judeţeană. Desigur, veţi găsi aici documente manuscrise care aparţin marilor donatori şi patroni ai bibliotecii noastre (…), însă se regăsesc aici nu doar pentru a-i celebra, ci pentru a încerca un exerciţiu de retrăire mentală a spiritului vremii în care aceştia au trăit. Mai mult decât atât, pe lângă manuscrisele vechi am expus şi manuscrise noi, din prezent, pentru a umple un gol nenatural, aş zice eu, al ignorării şi dezinteresului bibliofil faţă de documentele manuscrise contemporane.  Comparând diversele contexte de secol 18, 19 sau 20, contexte educative, religioase şi juridico-administrative cu textul contemporan, se poate constata pe viu valoarea epocală şi sensul ultim al oricărui document manuscris (fie el vechi sau nou, textual sau grafic) în lumea hiper-tehnologizată pe care ne-o oferă secolul 21. Manuscrisul, în totalitatea lui, este expresia intimă a cunoaşterii şi a dorinţei de a cunoaşte”, susţine acesta.

În vitrine puteţi găsi astfel aproape orice, de la manuscrisele lui Vasile Goldiş la carnetul de plată din Kf: caiete de şcoală, documente administrative vechi, jurnale, carnete cu desene, manuscrise cu poezii şi proză ale unor scriitori arădeni consacraţi- precum Vasile Dan,  Gheorghe Schwartz, Petre Don (colegul nostru de redacţie), Ioan Matiuţ- alăturate carneţelelor unor artişti cunoscuţi în medii mult mai restrânse.

Precizăm că la deschiderea de miercuri a luat cuvântul şi Florin Didilescu, directorul Bibliotecii Judeţene „A.D. Xenopol”, neobosit promotor al tuturor ideilor noi, cu potenţial, născute la Arad. Acesta  a felicitat iniţiativa şi s-a lansat chiar într-o analiză mai profundă a acestei expoziţii, promiţând o alta pentru luna octombrie.

 

Recomandările redacției