cetatea[1]Primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă a anuțat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că mult așteptatul protocol de predare a Cetății Aradului a fost semnat de Ministerul Apărarii iar documentele trebuie să ajungă în această săptămână la Arad.
„În sfârșit Ministerul ne-a informat oficial că a semnat protocolul de predare a Cetății Aradului. Acum vom putea trece la reabilitarea cazarmei din Gai, investiție pentru care noi am alocat bani în bugetul local. Estimăm că în 3-4 ani se va putea face mutarea militarilor. Aceste documente ne dau și posibilitatea să începem consultările cu specialiști cu privire la reconvesia civilă a Cetății, după care să lansăm procedurile pentru concursul de idei, etapele de elaborare a planului urbanistic și a proiectelor tehnice și apoi realizarea lucrărilor de reabili­tare”, a spus primarul.
Acesta a mai adăugat că a fost nevoie de patru ani pentru ca protocolul să fie semnat. „Ne chinuim din 2011 să preluăm Cetatea și în tot acest timp noi am avut o relaționare co­rectă cu Ministerul Apărării.  În parcursul anevoios pe care l-am avut pentru îndeplinirea acestei mari dorințe a arădenilor s-a putut constata că avem adversari în interiorul Aradului. Amintiți-vă de depu­tatul Măduța, cum susținea că municipalitatea nu și-a îndeplinit obligațiile și că noi trebuia să construim blocuri ANL pentru personalul unității militare. Așa cum ați văzut în corespondența oficială, Ministerul Apărării confirmă azi că municipalitatea a acționat co­rect și că noi am avut dreptate, inclusiv în ceea ce  privește termenul pentru ca ANL  să finalizeze construcția blocurilor de locuințe pentru militari”, a mai spus Gheorghe Falcă.
Primarul a mai amintit că în toată această perioadă în care instituţia pe care o conduce a făcut toate demersurile pentru demilitarizarea Cetăţii, deputatul PSD, Flavius Măduţa s-a plasat împotriva preluării acestui obiectiv. „Putem râde de minister dacă vrem, dar spuneţi-mi şi mie cum putem râde de domnul deputat Flavius Măduţa, care în loc să se ducă la Bucureşti să lupte pentru cetate şi să rezolve problemele cu care ne-am confruntat, a spus că tot noi suntem de vină şi s-a plasat împotriva preluării Ce­tăţii. Priviţi, însă, cum as­tăzi ministerul ne dă nouă dreptate şi nu deputatului Măduţa. Eu consider că ar trebui să plece din funcţia pe care o ocupă în condiţiile în care mi­nisterul este chiar cel care l-a contrazis”, a declarat Falcă.

Recomandările redacției