Mara, fata cu sindrom Down care a demonstrat că ,,cerul este limita”

0
965

  Îi vedem adesea prin oraș alături de părinții lor. Sunt copii veseli, plini de viață, chiar dacă sunt încadrați ca și copii cu dizabilități. Este vorba de acei copii care s-au născut cu sindrom Down. Despre ei, se spune că sunt Copiii Soarelui sau copiii care au mereu zâmbetul pe buze.  Îi recunoaştem uşor, după ochii migdalaţi şi privirea senină. Sindromul Down este o boală genetică, care are adesea un impact puternic asupra familiilor în care se nasc acești copii. De multe ori acești micuții au de suferit, deoarece sunt priviți diferit, atât de cei de vârsta lor cât și de unii adulți care nu reusesc să-i înteleagă.

Ca să vedeți cât pot fi de minunați acești ,,îngeri pe pământ”,  vă prezentăm un exemplu de viaţă, din rândul celor pe care îi vedem diferiţi. Acești copii și tineri au aceleaşi vise şi dorinţe ca şi noi.

O tânără din Arad a demonstrat că se poate depăși statutul de copil cu dizabilități. Cu multă ambiție și evident multă susținere.

Mara, o tânără de 18 ani, cu sindrom Down din Arad, este al doilea copil dorit de familia Oprea. O tânără frumoasă, cu zâmbetul pe buze care reușește să ofere lecții de viață persoanelor din jurul ei.

A avut norocul, putem spune, să se nască într-o familie unde a primit multă iubire. A primit, dar a și oferit iubire înzecit. A avut parte de-a lungul celor 18 ani, de multă muncă de recuperare și zeci de ore de terapie, dar și de multe încurajări și susținere. Mara a fost un copil ambițios și vesel, iar în timp a avut numeroase rezultate, care demonstrează, pentru a nu știu câta oară, că se poate.  De-a lungul anilor, a avut ritmul ei de dezvoltare. A fost sprijinită atât de familie cât  și de cadrele medicale, terapeuți, cadrele didactice și personalul auxiliar din învățământ, de colegii de clasă și părinții lor, dar și de către antrenorii, artiștii, voluntarii și prietenii ei. În prezent, tânăra este elevă în clasa a XI-a, profil textil, la Liceul Tehnologic ,,Francisc Neuman” Arad. Mara nu s-a limitat doar la școală și la dobândirea de achiziții pentru viața de zi cu zi.  A iubit și iubește sportul. Astfel că, acum nouă ani, a participat la concursurile regionale și naționale Special Olympics România și a culminat  la Jocurile de Înot Special Olympics ale Monaco 2014 și ale Ungariei 2016, precum și la Jocurile Mondiale Special Olympics Austria 2017 (snowshoeing) și Abu Dhabi 2019 (înot), la fiecare participare urcând pe podium, aflăm de la membrii echipei EUforTrisomy21 România.

A avut mulți îngeri păzitori cu chip de oameni. Aceștia au ajutat-o să facă primii pași, au ghidat-o în descoperirea cititului, scrisului, înotului, picturii, teatrului, dansului, muzicii. A fost norocoasă având oameni care i-au apreciat fiecare progres și au îndrumat-o la fiecare pas, au încurajat-o și au susținut-o.  Acești,,îngeri”,care merită tot respectul  acum întregesc marea ei familie

,,Veselă, optimistă, ambițioasă, curajoasă, isteață, curioasă, harnică, îndrăzneață, perseverentă, iubitoare. Dăruiește, atunci când simte, un zâmbet și o îmbrățișare care îți rămân lipite de suflet definitiv. Mara are multe de oferit, pentru cei cu mintea și sufletul deschis către simplitate și diversitate. Și… are doar 18 ani. Mara, ești o sursă de inspirație pentru noi! Suntem siguri că părinții tăi sunt mândri de tine”, spun cei de la EUforTrisomy21 România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.