FOTO: Viorel Musca

Ultimul derby adevărat recunoscut de ambele galerii ale marilor rivale din Vest s-a consumat pe 20 aprilie 2012. Atunci, într-o zi de vineri, în nocturnă, UTA, aflată la al doilea meci sub comanda lui Adrian Falub care-l înlocuise pe banca tehnică pe Roland Nagy,  câștiga cu 1-0 pe arena „Dan Păltinișanu”.
Arădenii i-au aruncat atunci în luptă pe: Amadio – Calvin, Pocuca, Gligor, Siminic – Hidişan (84 N. Varga), Ignea, Purece – Mara – Galanis (67 G. Neagu), Sitoe (80 Miron), golul ce a declanșat „fiesta” alb-roșie pe Bega după exact un deceniu de la acel istoric 3-4 fiind opera grecului Galanis.
Căpitanul „Bătrânei Doamne” era Bogdan Mara, la ultimul său sezon ca fotbalist profesionist. „Chiar dacă a fost un derby disputat în Liga a II-a l-am trăit la intensitate maximă. Dincolo de faptul că era și este cel mai important meci pentru suporterii UTA-ei, echipa noastră avea mare nevoie de cele trei puncte pentru a rămâne în lupta pentru promovare. Le-am obținut la capătul unei partide în care ne-am dăruit cu toții pe teren, am ținut cu dinții de golul lui Galanis și la final am sărbătorit alături de suporterii noștri. De abia la final, am realizat ceea ce făcusem, cât de important a fost cu adevărat acel meci pentru fani și, implicit, pentru noi. Mai jucasem și în 2006 un derby Poli – UTA, dar atunci am pierdut cu
2-0. Era în Liga 1, atmosfera a fost și atunci extraordinară, suporterii noștri – magnifici”, își
amintește fostul „decar” al Campioanei Provinciei.
Ca și component al echipei Dinamo între anii 1998-2000, Mara a jucat și ceea ce presa numește „Derby de România”. „Mă simt privilegiat că am trăit în cariera mea cele mai importante derby-uri din fotbalul românesc. Din această postură, pot spune că un derby UTA – Poli nu e cu nimic mai prejos decât un Dinamo – Steaua. Pasiunea, ambițiile, orgoliile sunt la fel de mari, chiar am ținut să remarc asta recent la una dintre emisiunile TV la care am fost invitat”, a adăugat Mara.
Fostul international are, totuși, regretul că derby-ul de duminică nu se va juca pe un stadion demn de un astfel de derby. „Cunosc și eu arena Motorul de pe vremea când evoluam la Arad, ne mai antrenam din când în când acolo. Nu-mi vine să cred că acum e stadionul pentru meciuri oficiale ale UTA-ei, gazonul era și pe vremea aceea destul de rău. Nici capacitatea nu e prea mare, măcar dacă s-ar fi jucat pe vechea arenă, sunt sigur că s-ar fi umplut. Eu am prins meciuri cu tribunele pline la UTA în Liga 1 și știu ce înseamnă să ai susținerea a 6-7 mii de arădeni. Din păcate, din acest punct de vedere, spectacolul va avea de suferit puțin. Aradul e dator să-i ofere cât mai repede echipei UTA un stadion pe măsura numelui și tradiției ei”.
Mara are și o dorință legată de viitor în ceea ce înseamnă derby-urile Vestului. „Aștept cu nerăbdare invitația la un UTA – Poli în Liga 1, dar până atunci sunt alături cu sufletul de UTA duminică”, a încheiat fostul căpitan al echipei emblemă a orașului.

Recomandările redacției